Stressad inför julen?

Finns det något som är värre än att stressa? Nej. Men hur ska man då göra för att stressa mindre, och speciellt nu inför julen? 

Börja med att ta reda på vad det är som stressar just dig? Kanske är det alla julklappar och även över pengar för julklappsinköp. 
Kör julklappsspelet och anpassa det ekonomiskt så att det känns bra för alla som är med. Det behöver absolut inte vara något speciellt. Och hjälp varandra. En person kanske har jättelätt med att köpa julklappar och ideerna är många. En annan kanske mår dåligt av att gå i butiker. Låt människor känna sig delaktiga efter deras egna förutsättningar. Hjälp varandra. 

Är det julmaten och handlingen som stressar dig? Dela upp inköpen så blir det mycket lättare. Ha knytkalas. Bidra med det du känner att du kan ekonomiskt. 

Skriv listor på allt som behöver göras så att kan du släppa så många tankar. Och andas. Sluta stressa med städning m.m. Listor är riktigt kul att göra och gör så att du slipper ett mindre kaos i huvudet. 

Stress över att inte ha någon att fira med? Ta reda på om ni tex är fler grannar som sitter ensamma över julen. Sitt på ett mysigt café som har öppet under jul. Laga något gott hemma och sätt på massor av mysiga julfilmer och titta på. Jag har också firat julen ensam ett år. 

Pressa inte dig själv så mycket inför julen och ta bort all press och stress du bara kan. Som du lätt kan påverka. Julen handlar inte om att stressa, eller känna press. Julen handlar inte om dyra julklappar och massor av folk. Julen handlar inte om att allt måste vara tipp topp. Julen handlar om att ha det mysigt och rå om varandra. Att vara snälla och hjälpas åt. Att ta hand om människor. Mysa med sina barn, att lära dom att det är tanken bakom julklappen och inte priset i sig. Skryt inte om pengar, det klär ingen människa. 

Jag förstår att julen är jobbig på många sätt men man kan göra mycket själv för att påverka genom hur man tänker och genom att finna ett lugn i sig själv. Sen finns det saker som man självklart inte kan påverka. Min mamma som omkom i en olycka är en stor saknad varje jul, varje dag. Det kan jag inte påverka, jag kan inte få henne tillbaka. Men jag kan göra julen till det bästa som jag bara kan utefter mina egna förutsättningar. 

Och sen det här med ärlighet och att våga be om hjälp, var öppen med hur du tänker och känner. Hur känner just du inför julen? Hur mår du? Är du stressad över något? Vad är det som gör att du mår dåligt med julen? 

Var snäll mot människor, man vet aldrig vad en människa har för ett bagage, lyssna, finnas där.
Allmänt | |
Upp