Att få koll på sin ekonomi

Jag har alltid varit en liten shopaholic men med god hand om min ekonomi och jag tänkte skriva ett inlägg om det i morgon för er som är intresserade av att ha koll på ekonomin och hur man ska tänka. Inlägget kanske förresten kommer upp lite senare i dag. (vilket det gjorde 😂 så fortsätt läs) 

Som sagt, jag har alltid varit en shopaholic, förutom i ett års tid när jag var 18 år, mina föräldrar slutade betala min utlandsresa då och jag sparade ihop under ett års tid till just en resa. Det var både kul och skönt att inte köpa något "onödigt", resan jag skulle till var Västindien, Playa Dorada i Dominikanska Republiken och dit kom jag. Så jag kan väl säga att jag alltid har haft god hand om min ekonomi och ger mig själv veckopeng och en gång om året brukar jag unna mig något som jag verkligen vill ha och som kan kosta lite mer. 2016 betalade jag ca 50.000 för mina bröst som jag verkligen ville ha, sen har det varit lite blandat, detta år unnade jag mig två äventyrsresor, en till Afrika i två veckor och en öluff i tre veckor i Grekland. Jag tycker verkligen att det är jättekul att spara till något jag verkligen vill ha.

Men nu när vi ändå pratar om ekonomi så kan jag ge mina egna personliga tips till er hur ni ska tänka. 

Som jag sa till min syster som precis fått egen lägenhet är att första månaden kommer att vara tuff då man inte har riktigt koll på saker. Tänk alltid PLUS, ligg alltid plus. 

Avrunda alltid allt du köper uppåt, kostar hyran 4300 kr så säg 5000. Sätt in 5000 på ett eget konto som man döper till hyran, kostar bredbandet 249 kr, avrunda till 300. Ligg Alltid plus. 

Ha olika konton på internetbanken, vill du spara till en resa, döp den till resans namn och lägg över pengar dit varje månad, kanske olika summor beroende på hur mycket du kan lägga över just då. 

Ha ett konto som heter shopping där du drar din egen veckopeng från, denna vecka kanske du kan unna dig 1000 kr, och nästa vecka kanske det är 500 kr. Veckopengtänkandet är skitbra och så kul. 

Ha ett matkonto där ni sätter in pengar för mat varje månad, planera vecka för vecka utifrån ekonomin på just det kontot. 

Olika konton är jättekul att hålla på med och man lär sig att få stenkoll på ekonomin. 

Sätt över pengar till det viktigaste först, tex har du lån på en lägenhet, ligg alltid rätt mycket plus på det kontot, när du får in lön, sätt in direkt på lån/hyran kontot och lägg in lite mer för varje månad. Kostar hyra plus lån 6000, sätt in 7000 ena månaden, nästa månad 7500. 

Alltid Plus och lägg alltid över lite extra på räkningar så går du aldrig minus. Räkningarna först, nöjen sen. 

För vet du, jag kan tänka mig att det är För jävligt att behöva betala räntor på massor av skit som du egentligen kan spara till. Resor, bröstförstoring, kläder, teknikprylar, nöjen m.m. Om jag tex hade tagit lån för min bröstförstoring istället för att spara så hade dom säkerligen gått på 20.000 kr mer. Och det är väl inte kul?  20.000 kronor på räntor... SPARA ISTÄLLET. Jag sparade i något år och betalade enbart summan som dom gick på, inga onödiga räntor. 

När jag skulle till Afrika så kostade resan ca 40.000 med allt per person, då drog jag ner på shoppandet, sparade in lite här och lite där. Istället för att tex shoppa för 3000 kr en månad så shoppade jag för 500 och sparade 2500 till resan. Eller vissa månader inget alls. Resan var prio 1 Efter det att räkningarna var betalade helt enkelt, och utöver allt det, ja då kunde jag se vad jag kunde unna mig. 

Kolla ekonomin varje dag för då lär du dig att handskas med den också och det är så roligt att ha koll. 

Spara spara spara, ha ett sparande också, du kanske inte behöver en ny kofta då du har tio stycken, lägg dom pengarna i ett sparande istället. Till slut tänker du både en och två gånger innan du köper en ny kofta. 

Jag älskar att ha koll på min ekonomi som jag tjatat om i detta inlägg, jag har abonnemang hos tandläkaren tex så jag betalar en viss summa varje månad, jag betalar 140 kr i månaden, för tänk om den dagen kommer då jag får ett hål, då kommer det att kosta en hel del, eller bara när jag drog ut en visdomstand gick på ca 2500 innan jag skaffade detta. Och nu skulle det kosta 0 kr då all tandvård utom estetisk tandvård ingår för mig. Så nu gör jag en helrengörning per år och kollar även tänderna varje år och förutom att jag bara betalar en liten summa så får även mina tänder må fantastiskt och jag slipper ångesten över hur dyrt det är att gå till tandläkaren när den dagen kommer. 

När du har koll på din ekonomi så slipper du den ångesten som blir när du inte har det, du kommer inte att sätta dig i skulder och du lever ett så mycket roligare liv. 

När jag vill förnya min garderob så rensar jag och säljer kläder på Sellpy, kläder jag förut la i en kartong på vinden och som jag tänkte att jag kanske någon gång kommer att använda vilket jag inte gjorde så då säljer jag det istället. 

Jag hoppas att ni gillade detta inlägg, ekonomi är en viktig del i livet, har man hand om den så blir livet så mycket enklare.