Det borde vara något man får lära sig tidigt.

För ett tag sedan fick jag ett rätt jobbigt meddelande från en person som ville låna pengar av mig och detta är inte första gången heller. Jag tyckte att meddelandet var väldigt hemskt skrivet näst intill fruktansvärt och inget man ska skriva till någon på det sättet för det påverkar verkligen mottagaren. 

Det är tufft med ekonomi för alla stundom men det finns sätt för att inte hamna i en svår ekonomisk obalans och det är att bryta den direkt och innan man ens sätter sig i en svår ekonomisk kris måste man lära sig pengars värde och inte leva över sina tillgångar och att ta hand om sin ekonomi på bästa sätt och prioritera den. För jag kan bara föreställa mig hur jobbigt det måste vara att ha problem med ekonomin.. 

Hur gör man då det? 

Jag brukar alltid tänka på att ligga på plus i mitt tänkande. Hur ska jag förklara detta då, att alltid betala mer till lägenhetskontot tex. Kostar min hyra 3554 kronor så sätter jag över 4000 för då är jag alltid på plus i mitt tänkande och går inte back, jag avrundar alltid uppåt i alla kostnader oavsett

Aldrig ta onödiga lån. Bostadslån är väl typ det enda lån jag kan tänka mig att ta och studielån. Inga smslån med skyhöga räntor, inga blankolån eller sånt skit. Spar till det du vill köpa, använd olika konton på ditt konto och lägg över pengar direkt till boendekostnad,räkningar, matkonto m.m. Och försök att alltid spara lite varje månad, ha en buffert. Sup inte bort dina pengar, rök inte bort dom. Gör prioriteringar och betala alla räkningar först och sedan se vad du har kvar efter det. Har du inget kvar nä då kanske du inte har råd att gå på krogen eller köpa den där tröjan eller så, du måste verkligen börja med att ha koll på din ekonomi och dina utgifter och tänka på att ALLTID LIGGA PÅ PLUS... Det är så himla viktigt för att inte sätta sig själv i skiten.. 

Jag tycker att skolor ska lära barnen tidigt att ha hand om sin ekonomi så att man lär sig ekonomiskt ansvar och förhoppningsvis inte sätter sig i skuldträsket. 

Man kan ta ett personligt ansvar för att minimera risker över att hamna i dåliga ekonomiskulder.. 

Visst är det ändå kul att spara till nått man verkligen vill ha plus att det kostar den kostnaden och inte dubbelt så mycket om du skulle ta lån. Vill du ut och resa? planera och spara så att resan kostar så mycket du vill lägga tex 20.000, med ränta skulle resan kosta det dubbla, onödigt va?


Sen självklart finns det undantagssituationer av olika anledningar. Detta är mer inriktat till dom som faktiskt sätter sig själva i dessa situationer gång på gång för att man inte kan handskas med pengar... 


#ekonomi - #lyxfälla - #pengar - #skulder