Lycka för stunden

Jag sitter och tittar på filmen en shopaholics bekännelse och fick lite inspiration till mitt blogginlägg. För visst känner många igen sig i filmen? Och hur många av er som läser min blogg har inte någon gång köpt på kredit? kanske till och med på avbetalning. Och vad blev då räntan? Hur mycket dyrare blev ditt köp? Och egentligen, hur tillfredsställd blev du efteråt?

Jag har personligen aldrig köpt på kredit och avbetalning men jag kan känna igen mig i hennes shoppingbeteende, att handla för stunden gör en så glad, att ha det där nya plagget i påsen ger en känsla av välbefinnande men hur länge varar den där lyckan, egentligen? Hur många gånger har du inte handlat något som du sedan bara lägger in i garderoben? Det går flera månader och plötsligt hittar du plagget, med prislappen kvar. Eller så använder du plagget en gång och sedan ångrar du köpet totalt, du känner dig inte vacker när du tittar dig själv i spegeln och du kastar in plagget i garderoben som är full med kläder, men du har ändå problem med att hitta något du faktiskt tycker om, du har ingenting att sätta på dig. Du fortsätter i samma mönster och högen med avbetalningar bara växer. Nu kanske kläder inte är ditt stora intresse utan du kanske köper andra saker men tanken är densamma.

Det där kortet du köper alla saker på innehåller faktiskt dina pengar, de kanske inte dras på en gång men någon gång måste det dras, och tar du på avbetalning får du inte glömma att du har en ränta att betala också. Saken du nyss köpt på avbetalning blev så mycket dyrare. Hur lycklig är du efteråt?

Vad jag vill få fram är att man måste ändra sin syn på det där kortet och sina pengar, och sedan ändra sin syn på sig själv, titta sig själv i spegeln, kanske helt naken och älska det man ser, för när du gör det kommer du faktiskt att uppleva att du har massor av plagg i garderoben som du tycker om, du har så mycket du kan sätta på dig och det sitter faktiskt bra. Det handlar mer om hur man ser på sig själv, för om du tittar på dig själv i spegeln och kritiserar varenda millimeter av din kropp så kommer alla klädesplagg att vara fula på ett eller annat sätt hur mycket du än shoppar. 

Köp istället när du har råd för då kommer du också att satsa mer på plagget i sig och inte köpa bara för att köpa och framförallt, ändra ditt tankesätt på pengar, saker och dig själv. 

Jag hoppas att du kommer att shoppa med ett annat tankesätt nästa gång och inte shoppa för en stunds tillfredställning. 
Bildlänk#en shopaholics bekännelse