Jag hamnar på en mordförsöksrättegång!

I hela mitt liv har jag varit intresserad av att lära mig mer om människans hjärna, psykologi, beteendevetenskap, måenden, människors val, samvete plus mycket mer. Så långt jag kan minnas har jag alltid velat arbeta med något som har den kopplingen. Försöka förstå, hjälpa på olika sätt m.m. Så att lyssna på rättegångar som jag säkerligen gör 20 timmar i veckan är ett av dessa intressen jag har. Jag försöker verkligen att förstå. Men jag gör inte det. Svenska fall på Viaplay har jag säkert sätt tjugo gånger på varje fall. Herregud!!! 🫣

I dag lyssnade jag inte på en rättegång som jag brukar göra , genom hörlurarna, utan jag åkte till Svea Hovrätt, valde ett mål och hamnade på en mordförsöksrättegång. I verkligheten. 

Åhh herreguuuuuuud vilket säkerhetspådrag det var. Hur mycket resurser det krävs. Att få se fyra unga killar bojade med kriminalvårdskläder gå en meter i från mig. Möta deras blickar, höra deras advokater försvara deras gärningar m.m. Hur hamnade de där, hur tänker de, hur mår dom, har dom inget samvete, känner dom ånger ? så många frågor som snurrade runt i mitt huvud. 

Detta var den sista förhandlingen för detta mål så jag ska följa upp den tänkte jag. Åklagaren yrkade på 16 års fängelse för samtliga.

Nästa rättegång vill jag följa från start till slut. Börja hos tingsrätten.  Detta var fyra åtalade, varav 25 personer i rättssalen som hade en "koppling" till dom, alltså domare, åklagare, advokater och väktare. Så galet. Och en enda anhörig. Fyra unga killar, varav en enda hade sin mamma närvarande. 

Nu vet jag inte om det är så mycket folk på varenda rättegång. Men ja. 

Intressant dag. Väldigt intressant. Som jag skulle kunna skriva om i evigheter. Där satt jag, och försökte läsa av dessa åtalade individer, var och en, titta på bevisningen, titta på dom. Och än en gång, försöka förstå. Verkligen försöka förstå hur dom tänker. 

Vart är vårt samhälle på väg? Varför gör vissa människor sådana val med sitt liv? Vad försigår i dessa personers hjärnor? Hur tänker de? 
Allmänt | |
Upp