att sitta i häkte

Cellen är lite kall. Bara genom att kolla runt i rummet ger en klaustrofobisk känsla, det är litet, väldigt trångt. ca 3,5 kvm. Cellen är extremt tråkig men det ska den väl vara, det ska inte vara kul att sitta inne, tvärtom. Det finns ett fönster med galler, två lampor, en större lampa i taket och en lite mindre vid sängen. Sängen är inte stor, ca 60 cm bred, det går knappt att vända sig om. Ett skrivbord, en stol som sitter fast och ett badrum med en toalett och ett handfat i plåt. Det är kallt att sätta sig på sitsen. Där vill man gärna inte sitta länge. En knapp vid handfatet gör att det kommer vatten men man reglerar själv inte vilken grad. Det enda du har är en tvål, tandborste och tandkräm.

Beroende på om man har restriktioner eller om man har fulla restriktioner avgör om man får ha tv och radio. Har du restriktioner så får du titta på tv och lyssna på radio. Allt beror på vad det är för brott du sitter häktad för. Med fulla restriktioner får du inte se på tv eller lyssna på radio.

Innan rättegång sitter du antingen med restriktioner eller med fulla restriktioner. Du är inlåst i din lilla cell i tjugotre av dygnets tjugofyra timmar. En timme per dag har du möjlighet att komma ut på rastgården. Rastgården ligger på taket, genom gallret ser du himlen, sen är du omringad av flera meter höga betongväggar. Rastgården är inte stor, uppskattningsvis runt 15*3 meter. Du får luft, det är inte så mycket mer än så innan det återigen är dags att sitta inlåst i cellen. Alla måltider sker även där.

Här får du enbart ha kontakt med din advokat och ha ett fritt samtal som ska vara godkänt. Du som tar emot samtalet måste godkänna att du vill ta emot det. Under hela samtalet sitter en kriminalvårdare med och lyssnar, du är på högtalare. De öppnar även alla brev du skickar, från båda hållen.

På det första häktet sitter man i väntan på rättegång i ungefär en månad beroende på. Din advokat kommer och besöker dig när det är dags för förhör, det är även han som berättar för dig hur rättegången så småningom går till, vilka frågor din advokat kommer att ställa, vilka frågor som åklagaren kommer att ställa. Du blir förberedd och får även ta del av bevisningen.

Vad gör man då under sina tjugotre inspärrade timmar? Tittar på tv, lyssnar på radio, tränar, ibland kan även någon ur kriminalvårdaren komma in och sitta och prata en liten stund.

Under rättegången får du själv bestämma vad du ska ha för kläder på dig, vissa vill ha vanliga kläder medan andra vill ha kriminalvårdskläderna som består av underkläder, gröna byxor, grön t-shirt och grön tjocktröja.

Till rättegången åker du i en vit kriminalvårdsbuss. Du är bojad med midjebälte och handbojor, du sitter fast på ett sätt som gör att du inte kan ta upp dina händer. Du blir ledd in till rättegången med två vakter på varsin sida. När du väl är inne i salen tas handbojor bort. Vakterna står bakom dig under rättegången.

Om rättegången sker under stängda dörrar är det bara en domare, fyra till sex nämndemän, en åklagare, en advokat, en målsägande och en tilltalad som får medverka. Enbart vittnen får även närvara under deras egns förhör men måste sedan lämna salen. Inga andra åhörare får medverka. Om rättegången sker bakom stängda dörrar så kan ett fyrtiotal åhörare medverka under rättegången beroende på vilken sal rättegången hålls i.

I väntan på dom så åker man till ett öppet häkte där cellena i princip är som på det första häktet. Men nu är du inte längre inlåst tjugotre timmar. Runt klockan åtta väcks du på morgonen och äter en gemensam frukost med runt tio-femton andra intärner. Ni har ca fyrtiofem minuter på er att äta. Måltiderna är ordentliga som man ska bli mätt på och du äter tre gånger om dagen, därimellan får du frukt.

Du blir inlåst efter frukosten och vid elva får du sedan ha fri tid där du på olika sätt kan aktivera dig, kanske genom att träna, spela kort, pyssla, vara i en snickeriverkstad, spela pingis eller se på gemensam tv. Här får du även möjlighet att jobba om du har det förtroendet för det. Du kan tex få ha hand om tvätten och kläderna, städa gångarna och i de gemensamma utrymmena, eller servera mat.

Du tjänar ca 11-13 kronor i timmen på att arbeta.

Den gemensamma utegården är även den annorlunda från din isoleringstid på första häktet. Här får ni gemensamt vitsas ute, kanske spela basket, sitta och snacka på bänkarna. Gå promenader på gräs. Du ser även här bara uppåt. När det sedan är dags att gå in blir man räknade och visiterade.

Kriminalvårdarna går igenom rummen en gång i veckan.

När du sitter i häktet får du ca åttio kronor i veckan att handla något för i kiosken, där kan du bland annat välja på Ahlgrens bilar, chips eller frimärken. Under corona tog häktena inte emot besök alls. Du kan även låna böcker och ljudböcker.

När det är dags för att få reda på din dom kollas ditt mående upp först. Döms du till mer än fyra års fängelse hamnar du i "Kumlabunkern" i väntan på till vilket fängelse du ska placeras till.

Tyvärr sker det ibland förnedring från vakternas håll. Något annat som man kanske tror om häktet är att det ska vara "hotellkänsla" vilket inte alls stämmer. Man duschar även själv och inte tillsammans med andra.

Häktet är väldigt övervakat, även utegården är övervakat. Det finns möjlighet att träffa en psykolog som kommer till cellen, man kan även få sitta i grupp och prata med en präst eller föra samtal enskilt.

Att sitta isolerad i tjugotre timmar per dygn är väldigt ångestladdat. Varje socialt sammanhang är viktigt. Bara att få prata med en vakt i några minuter eller att få komma till en öppen avdelning gör mycket för välmåendet. Det sociala är otroligt viktigt för den intagna.

Saker och ting kan vara olika beroende på vad du sitter häktad för.

 

Allmänt | |
Upp