aug 2022

Saker som jag bara älskar

God morgon. Jag och Albert ska snart bege oss på en långpromenad i skogen med två tjejkompisar innan vi laddar för ett kvällspass på jobbet. Här om dagen innan det var dags för mattevecka, ni som ännu inte vet så har jag en storpudel som jag och mitt ex skaffade ihop och när det tog slut så började vi med att ha Albert varannan vecka, han får ha kvar alla han älskar och vi båda får ha kvar honom i våra liv. Det fungerar alldeles utmärkt. Så denna vecka är det mattevecka. Så här om dagen jobbade jag som sagt, på en annan avdelning än den jag brukar vara på och när jag passerade min avdelning så sken de boende upp när de såg mig, och frågade direkt efter Albert och jag sa att han kommer om någon dag. Lyckan var total. Han har verkligen gjort avtryck i de demenssjukas hjärtan vilket värmer otroligt mycket. Så varannan vecka, när jag har Albert så är han med mig på jobbet.

Nu ska vi prata om någonting helt annat. Saker som jag bara älskar. Jag älskar ju Albert och mitt jobb med, ja ni fattar. Här kommer lite andra saker som jag älskar.

1. Först ut är mina favoritblommor. Jag älskar rosor, speciellt de gammeldags lila i färgen. Den färgen köper jag alltid till mamma är jag besöker hennes grav. Så vacker färg. Den färgen på rosor kommer jag att ha i min framtida brudbukett. Förutom rosor så älskar jag solrosor och tulpaner. Så vackra blommor.

2. När jag var liten älskade jag disney chokladkaka. Själva disneyfiguren var i vit choklad och runt om var det vanlig mjölkchoklad. Sen fick man ett vykort med i varje chokladkaka. Detta var på 80-90 talet och tyvärr var det väldigt länge sedan jag såg denna chokladkaka i butiken. Synd. Palle kuling är också en choklad jag saknar väldigt mycket. Det var bättre förr, på så många olika sätt.

3. När jag var i yngre tonåren var jag manekäng. Jag hade dessutom ett kontrakt på mitt hår som bestämde hur mycket jag fick klippa av varje gång jag var hos frissan. Jag fick inte färga mitt hår m.m. Mitt hår älskade det och det växte på sig bra. När jag tog beslutet att sluta som modell, ja då upphörde också kontraktet på mitt hår. Och jag fick för mig att färga mitt hår i både den ena och den andra färgen i min ungdom. Jag färgade sönder mitt hår tyvärr. Nu var det många år sedan jag färgade mitt hår. Och jag kan ångra att jag faktiskt färgade det överhuvudtaget. Både i kvalitet, längd och tjocklek. Så i efterhand så älskade jag att ha kontraktet, för det fick mitt hår att bli så fint.

4. Jag älskar snälla, genuina, vettiga, lojala människor vilket är otroligt sällsynt i dagens samhälle tyvärr. Jag dras till dessa människor som en envis fluga, haha. Det är sådana människor jag vill ha i mitt liv. Något jag värderar så högt i mina relationer. De är de absolut vackraste människorna på denna jord enligt mig.

5. Santorini. Jag älskar denna plats på jorden. Mina bröder frågar mig alltid om platser dom ska åka till och betar av en efter en av mina resmål jag gjort, vilken ära. Min ena bror skulle åkt till Santorini för någon vecka sedan och jag rekommenderade vilka platser (Thira och Oia). När jag skulle hjälpa honom att boka flyg frågade jag honom när dom skulle åka. I morgon 🤣 tyvärr fanns det inga plan som flög då. Så han hamnade i Spanien istället. Santorini är en otroligt populär ö för kärlekspar så man måste ha lite mer framförhållning än en dag, Haha. Har ni inte varit på denna ö än är det något jag rekommenderar starkt. Fem gånger har jag varit där. Det är så himla mycket kärlek överallt. Ön är otroligt vacker, romantiskt och lyxigt.

6. Jag älskar att åka på roadtrip. Det är bland det mysigaste och roligaste som finns. Och spontant bara åka in på vägar vilket gör det så spännande, att inte veta vad man kommer att få se. Då sitter jag som ett ivrigt barn på julafton. Roadtrip helst på kvällen, bland stjärnorna och skymning. Och självklart massa snacks och något gott att dricka.

7. Iste, kitkat och maltesers. Om ni undrar vad jag fyller mitt kylskåp med när jag är utomlands är det dessa tre saker. Och det måste vara lipton peach ice tea. Gillar inte så många andra iste. Och sen tycker jag inte om alkohol alls så jag håller mig till färskpressad apelsinjuice på restauranger. Så gott.

8. Spontanitet. Jag älskar också att planera men håll i er, jag kan vara extremt spontan också. När Rom resan tyvärr ställdes in år 2018 pga strejk i hela landet, vi fick veta det tolv timmar innan flyget skulle gå. Slutade med att tolv timmar senare åkte vi till Barcelona. Lite spontant sådär. Så fin stad och så sjukt god mat. Rom resan sist nu i mars var också spontant. Jag älskade Rom. Jag älskar att hitta på saker över lag men är väldigt lättroad och blir glad för allt.

9. Jag älskar att kramas. Närhet över lag är så mysigt men just kramar, att ligga sked, att ligga i en famn i soffan och titta på film, kramas överallt. Jag är en riktigt kramgo tjej. Det ska vara rejäla kramar. Hur underbart är inte det.

10. Stjärnor. Jag älskar en stjärnklar himmel. Det är bland de mest romantiska saker jag vet. Att bara sitta och titta upp på en stjärnklar himmel är bland det absolut bästa jag vet.

Nu har jag precis varit ute på en långpromenad i skogen och ska käka lite lunch, ta en dusch och sen bege mig till jobbet.

Ha en fin dag.

Här är en bild på mig från 2013. 10 år sedan…galet.

 

5 september, 2023Nikys Lämna en kommentar

En evig kyss 💜

Jag ser dig, du ser mig. Som om tiden upphör. Det är bara vi två. Bland så många andra. Jag dras till dig. Du dras till mig. Sakta. Du tar tag om mitt ansikte. Våra fuktiga läppar möts i en evig kyss. Mitt hjärta bultar. Du är mitt liv, min person, mitt hjärta.

Är det här på riktigt? Eller är det bara en vacker dröm?

Finns evig kärlek i dag eller är evig kärlek dömd att misslyckas? Dömd av massor med olika appar, dömd av frestelse från olika håll. Dömd av lockelse. Dömd av att ta en person för givet. Dömd av något ytligt, dömd av något tillfälligt för stunden.

Jag kan sitta helt förtrollad över att lyssna på de äldre, när de berättar om sin kärlek. Visst, man skulle helst inte lämna någon på den tiden, även om man inte var kär. Men sedan har vi dom som verkligen var kära och när de berättar om sin kärlek sitter jag drömmande och bara ler med händerna i handflatorna. Jag brukar ofta ställa frågor såsom ” hur fick ni det att hålla” ”vad betydde hon för dig” m.m.

Det fanns bara hon. Det var bara henne mitt hjärta slog för. Jag ville inte ha ett liv utan henne. Hon var mitt liv. Vi gav aldrig upp om varandra. Ingen var som hon. Ingen. Hon var min kärlek. Så ingen annan var intressant. Ingen. För ingen annan var hon.

 

I dag känns det som att människor hellre vill ha tillfälliga ytliga förbindelser än den djupa långvariga kärleken som håller livet ut? någon man bygger upp sitt liv och vill bli gammal med. Någon man ser sig själv sitta där tillsammans med på äldre dagar.

Appar är byggda för att skapa ett beroende. Ett intresse. Appar är mer intressanta än människor. Att få ligga är mer intressant än att lära känna en människa. Program som hjälper till att skriva åt dig. Allt för att väcka intresse. Swipa hit, Swipa dit. Bilder hit, bilder dit. Ska vi ligga?

Ett tidsfördriv.

Vissa kanske älskar det? Att få bekräftelse, från flera olika håll. Få uppmärksamhet. Det där ytliga.

För vissa räcker inte det med att få bekräftelse från en person. Inte i dagens samhälle när det är så jäkla enkelt att få bekräftelse hit och dit. Du kan ligga hemma i soffan och få hur mycket bekräftelse som helst. En tillfällig glädje, vem gillar inte att få bekräftelse liksom? Även om den är ytlig… Få lossas, i en liten stund.

Men det djupa då? Att bokstavligt talat ge bort sitt hjärta till en annan människa, att bokstavligt talat blotta sig helt naken för en annan människa och säga ”här är jag, låt oss bygga för evigt tillsammans” och sedan bygga upp livet tillsammans. Fylld med kärlek, fylld med alla delar. Fylld med passion och kemi. Fylld med närhet. Fylld med det just ni vill ha av just er relation.

Hur många i dagens samhälle stannar enbart för kärleken? Inte för pengar, inte för barnen, inte för något annat än just kärleken? Att du inte vill ha ett liv utan den här personen. Och att ni jobbar på relationen, för att ni inte vill förlora varandra. För så är det. En relation krävs att man jobbar för det, båda två. Man måste vattna sitt ”gräs” för att det ska vara grönt. Gräset är inte grönare på andra sidan utan gräset är grönt där du bestämmer dig för att ta hand om ditt gräs, där du vattnar det. Varje dag. Varenda dag så länge du vill vattna det. Den dagen du bestämmer dig för att inte vattna det längre, ja då blir det gröna successivt inte grönt längre.

Våra fuktiga läppar möts, ännu en gång. Vad jag älskar den här människan tänkte hon för sig själv, hon log och omfamnade kyssen igen. Och igen. Den eviga kyssen.

 

4 september, 2023Nikys Lämna en kommentar

En perfekt lördag 💜

God morgon söndag, god morgon mina läsare, god morgon solen och god morgon livet. I går hade jag en riktigt mysig heldag med mina gudbarn (känns som att båda är det, men jag är ”bara gudmor åt ena)

Jag mötte upp dom i leksaksaffären och efter det gick vi och käkade på donken innan vi åkte hem till dom och lekte. Deras son hade fått brevpapper i sin happy meal och jag fick äran att hjälpa honom att skriva sitt första kärleksbrev som vi sedan gick och postade, hur gulligt. Jag började tänka på mitt eget första kärleksbrev och det jag kommer i håg var att jag fick ett hjärta på alla hjärtans dag av en kille när jag gick i trean. Det är iaf mitt första kärleksbrev. Sedan hade jag faktiskt mitt riktiga förhållande när jag var elva år gammal, vi var i hop i något år, bodde i andra delar av Sverige. Min pappa och hans familj flyttade till Hälsingland när jag var elva och det var där jag träffade den här killen. Vi höll kontakten så som man gjorde på min tid, med brev, vi skrev brev till varandra när vi inte sågs. Det tog slut efter något år. Men vi blev faktiskt tillsammans igen 2011-2014 och jag bodde i två år i Hälsingland. Hur som helst. Det var mina första kärleksbrev. Och det var även hur jag kom att bo i norrland i några år. Så det har jag provat på.

 

Vi fortsatte dagen med massa lek. Det kom fler gäster och vi beställde hem käk, åt godis, fika och chips och hade sedan en spelkväll vilket alltid slutar med skrattanfall när vi ses. Herregud vad jag tycker om dessa människor. Vi har alltid så mysigt när vi ses. Tack för en helt fantastisk lördagskväll 💜

 

3 september, 2023Nikys Lämna en kommentar

Välj människor som väljer dig ❤️

Något som jag har svårt med är att släppa ut människor i mitt liv som betyder väldigt mycket för mig. Men samtidigt, ska man inte välja människor som väljer dig i sitt liv? Hur mycket ska man böna och be om att få vara en del i någons liv? Hur mycket ska man kämpa innan det är dags att ge upp?

Som i alla relationer är det väl ändå två vägar? Jag väljer en person, och den personen väljer mig. Ska man inte släppa människor som har släppt dig? Hur mycket tid ska man lägga på en människa, som inte lägger tid på dig när tiden är det viktigaste som finns? Man ska väl välja varandra? Men vad är att kämpa för en annan människa då? Hur ska man kämpa? Vad ska man göra? Och när ska man ge upp?

Vad är skillnad på att böna och be om att få vara i en människas liv? Och vad är att kämpa för en annan människa?

Att släppa en annan människa som man mer än allt annat vill ha i sitt liv är som ett dödsfall. Man hörs inte längre, dennes namn dyker inte upp i displayern mer. Du skapar inte längre minnen med personen. Du är inte längre en del i personens liv, gör saker som ni gjorde. Att släppa en person blir oftast till att släppa fler personer. Det blir till en sorg. En saknad. En tomhet. Och då är vi tillbaka till det där ”du vet inte vad du har tills du förlorar det”. Det är så vi människor funkar, tyvärr. Man tar varandra för givet tills man förlorar varandra. I vissa fall ångrar man en förlust, i andra fall inte.

Och i slutändan är väl finaste som finns de människor som väljer varandra, gång på gång, oavsett. Att ”kämpa” för varandra. Som vägrar att släppa taget om varandra, som känner gång på gång att den här människan vill jag ha i mitt liv. Tid i från varandra kan få en att inse så himla mycket, framförallt om man vill ha en människa i sitt liv, eller inte, om saknaden är för stor, om tankarna på personen ständigt dyker upp, att oavsett vilka personer man än träffar och är med, så fattas en person i sitt liv. Det känns fel utan personen.

Och tänk om båda känner så, känner likadant. Då väljer ni varandra, då kämpar ni för varandra ❤️

 

2 september, 2023Nikys Lämna en kommentar

Gårdagen

Jag sitter just nu på jobbet och har rast så jag tänkte passa på att blogga lite. Jag slutar inte förrän 20.00 denna fredag så jag har lite tid kvar här.

I går var det en jobbig dag med mycket tårar. Inte nog med att det var mammas årsdag så blev jag även väldigt ledsen över en annan sak som jag inte behövde höra just då. Hur som helst. Jag spenderade en stund på förmiddagen vid graven, köpte en sten och en gammeldags lila ros till mamma, likt den färgen hon hade i sin brudbukett. Sen gick jag till henne, spelade upp låten jag valde på hennes begravning ”du och jag med ken ring”. Sen gick jag gråtandes där ifrån, jag stannade till vid ingången, grät det jag behövde, tårkade tårarna, satte på mig solglasögon, gick och köpte lunch, gick hem och bara totaldäckade framför serier resten av dagen. Jag var så slut. Fan vad mitt liv har förändrats sedan hon var med om sin olycka, vad jag har förändrats, massor till det positiva, en sorg förändrar en. Jag har lärt känna mig själv så himla mycket. Och som jag har nämnt så många gånger, vikten med att ta vara på tiden. Men jag har också fått känna på hur det känns att gå sönder, gång på gång. Men man lär sig otroligt mycket av det också. Jag är en otroligt levnadsglad, busig tjej med ett stort leende på läpparna, välkomnande, alltid glad och bryr mig, här på bloggen får jag ut alla dess möjliga känslor vilket är så skönt. Jag skriver mycket om sorg såklart men det är bara en del i vem den här tjejen är.

 

Hittills har jag haft en så mysig dag på jobbet. Och snart är det bara att fortsätta att köra på. Några timmar kvar, sen tar jag helg. På söndag eller måndag får jag hem mitt bustroll igen.

Vi hörs sen.

 

1 september, 2023Nikys Lämna en kommentar

Årsdagen av din död efter olyckan 💜🕊️

Vi var ett trettiotal människor på civa den här dagen. Folk grät, jag såg att de pratade men jag hörde ingenting. Återigen satt jag där i min lilla bubbla. Jag trivdes att vara i min lilla bubbla för där var det som att jag satt på bio och kollade på en skräckfilm. Jag var en åskådare i mitt eget liv. Det som hände runt mig var inte verkligt. Jag hade svårt att ta in. Blev förbannad när någon förlorade hoppet. Förstod inte riktigt varför folk grät. Jag grät också ibland men sen klamrade jag fast mig vid hoppet hårdare för varje gång.

 

Jag satte mig ensam i sjukhuskyrkan som jag hade gjort även någon dag innan. Jag var ensam där. Längst fram stod där ett pappersträd med massor av lappar på sig. Jag gick fram och greppade pennan och skrev. Jag minns inte vad. Men jag bad för dig mamma, att du skulle vakna. Och det nu. Innan maskinerna stängdes av. Kom tillbaka till livet.

Jag gick förbi prästexpreditionen och tittade in. Där satt prästen och jag bestämde mig för att gå in och prata med honom. Jag berättade om olyckan och att mamma nu låg på civa och tillsammans bad vi för hennes liv. Nu rann mina tårar nedför kinderna. Jag var så himla rädd för vad som skulle hända när vi stängde av maskinerna.

Sjukhuskyrkan låg bara ett stenkast från civa. Jag gick tillbaka till mamma, folk stod runt henne. Jag gick fram till henne och höll hennes hand igen. Plötsligt vände hon huvudet mot mig. Och sen tillbaka igen.

-Såg ni utbrast jag. Hon vände huvudet mot mig. Snälla stäng inte av maskinerna. Hon vill ju leva…

Det var en annan person som såg det, så det hände verkligen. Nu fylldes jag av desperation. Ingen lyssnade på mig. Var det ingen som hörde mig? Jag hörde ju inte folk, var det samma för dom? Men läkaren var ju där. Han måste ha hört mig. Men jag såg maktlös på när han stängde av maskinerna.

– nu är det bara att vänta på att hon somnar in, sa han.

Jag hade panik. Jag sprang ner till butiken bredvid pressbyrån för att köpa något till mamma. Jag hittade en vit ängel i trä med texten ”sov gott min ängel”. Den skulle jag köpa.

Någon ringde mig och sa att det var nära nu. Och jag sprang som aldrig förr vägen upp till civa, korridor, trappa, korridor igen. Sen var jag framme. In genom den där tunga stora dörren. In till minisjukhuset.. In till mamma. Greppade tag om hennes hand medan alla grät runt henne. Nu var vi den familjen som grät likt motorcykelkillens familj när dom grät medan vi fick ett bra besked. Att hon bara hade hjärnskakning… Men nu var hon hjärndöd och det fanns ingenting mer att göra.

Hon tog sitt sista andetag, med min hand i hennes. Hennes hud blev gul. Sedan grå. Och fort gick det. Hon var inte längre gyllenbryna. Det tog en timme från det att maskinerna stängdes av till att hon somnade in.

Solens strålar lös in på henne. Det var vackert. Hennes ängel stod i fönstret. När hon somnade in kunde jag inte längre vara kvar. Jag viskade ”jag älskar dig” innan jag gick sakta ut därifrån, ut från rummet, ut från civa. Det var det sista jag såg av min mamma. Av civa.

Jag föll ihop i sjukhuskorridoren och bara stirrade ut. Träden dansade i takt med vinden. Jag var ensam. Det var alldeles tyst. Jag hade svårt att ta in vad som hade hänt. Nyss skrattade vi. Nyss var hon levande, hon pussade mig på kinden, gav mig en kram. För att bara på en sekund försvinna. Hon försvann där och då. Hon vaknade aldrig upp mer. Och nu hade hon somnat in. För alltid. Med halva sitt liv kvar. Hon blev 55 år. Skulle fira din bröllopsdag i början av september. Och fylla år den 13e september.

Nu skulle vi istället begrava henne. För att hon råkade ta ett felsteg i en trappa. Ett jävla felsteg. Hur fan kunde det gå så illa av ett felsteg. Hur svårt kan det vara att gå i en trappa. Jag var så arg på henne, på trappan. Arg för att hon hade lämnat mig. Arg för att jag inte var med henne just då.

Jag fick lära mig att människor kan dö på en sekund. Att olyckor händer när man minst anar. Att ena sekunden kan en människa finnas. För att i nästa sekund inte finnas mer. Att vi människor verkligen lever livet med att ta både livet och människorna vi älskar för givet. Att det alltid finns tid, ett sen. Men det gör inte alltid det. Plötsligt är olyckan framme och det enda som spelas upp då är det sista minnet, det sista vi sa till varandra. Om och om igen. Det minnet består. Låt det bli ett fint minne. Därför, skiljs aldrig osams med någon du håller kär. Krama personen lite extra. Ta inte dina nära och kära för givet, tänk inte på ”jag tar det sen”jag säger det sen” gör det nu och ta vara på varenda sekund. Ett rikt liv är inte materiella ting. Ett rikt liv är människorna du håller kär.

Jag har fått lära mig så mycket om mig själv dessa år. Det är som att lära sig att leva igen. Sorgen finns där, men jag har kommit så nära mig själv och jag ser klart för första gången i mitt liv. Jag ser livet med helt nya ögon. Jag har fått känna smärta och fått lära mig att leva med den, jag har fått lära mig känslor på en helt ny nivå. Jag har fått hjälp med att ta mig från förnekelsefasen till att acceptera. Jag har kört in mig i väggen, upplevt hur fysiskt sjuk man kan bli av sorg men tagit mig upp varje gång. För jag vill ta vara på livet på bästa sätt, göra mamma stolt. Jag känner henne inom mig, i mitt skratt, i hur jag är som människa. I saker jag säger. Hon lever inom mig, i mitt hjärta. Jag bär hennes smycken runt min hals. Jag förstår vikten med att ta vara på varenda sekund, vikten i att kramas en extra gång, vikten i att vara snäll, vikten i att ge sin tid till rätt människor. Jag har lärt mig att leva.

Du är alltid vid min sida mamma. Alltid. Alltid är ett typiskt ord som min mamma använde. ”jag älskar dig, alltid” ”jag finns här för dig, alltid” och hon sa inte bara det, hon skrev inte bara det, hon visade det i handling. Och det är viktigt. Att text, ord och handling går hand i hand. Säg inte bara att du älskar en person, skriv inte bara att du älskar en person. Visa i handling att du älskar en person, alltid 💜

Sov gott min älskade ängel, jag kommer förbi om en stund 💜💜💜

 

31 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

💜💜💜

Jag kan inte förstå att jag snart har arbetat inom vården i nio år, det är helt sjukt. Sen blev jag klar undersköterska 2019. Vart tar tiden vägen? Det går för fort. Alldeles för fort. Nyss satt jag där och övade på att ta blodprover, läste psykologi, medicin, vård och omsorg , tog blodtryck och puls, gjorde hlr och klarade av alla skriftliga prover innan jag hade mitt examensbevis i handen. Det är fyra år sedan. Herregud.

I morse regnade det när jag gick till jobbet. Så jag var redo med både gummistövlar, regnjacka och paraply. Jag gick tidigt och var på jobbet redan klockan halv sju. En kollega kom straxt efter och gav mig världens kram och jag kämpade lite med att hålla tårarna borta. Senare på eftermiddagen kom det fram en kollega med gråten i halsen – jag bara måste få ge dig en kram. Krama mig svarade jag. Och när hon sedan berättade att det jag skriver här på bloggen påverkar henne att ge sin familj den där extra kramen och det jag skriver verkligen berör gjorde hon mig överlycklig. Gråten fastnade dock i min röst så jag fick knappt fram ett ord. Jag bloggar ju dels för mig själv, men jag vill också påverka människor, jag vill beröra. Kanske göra någon skillnad till det bättre i en människas liv, om jag har gjort en skillnad till det bättre i en människas liv, den lyckan är för mig obeskrivlig. Då har jag uppnått något, det jag vill uppnå. Svårt att förklara. Det kanske blir lite rörigt. Men så är det just nu.

I morgon är det årets jobbigaste dag. Jag är ledig som vanligt den här dagen på året för den påverkar mig mycket.

Man kan inte ge för mycket kärlek till någon. Visa inget ointresse för någon som ger mycket kärlek, ta inte den personen för givet. Den personen kanske vet vikten i att ge den där extra kramen, vikten i att vara kärleksfull, smsa varje dag, ring varandra. Ta vara på det. Gör verkligen det. Ge komplimanger, säg och skriv vad en människa betyder för dig. Ta vara på varenda stund tillsammans. Och ja, klart man bråkar i relationer, men säg förlåt, inse Din skuld i det hela, se bråket med nya ögon, reflektera över dig och det du gjorde fel. Kommunicera och prata med varandra. Svälj din stolthet. Va snäll.

Ett hej kan betyda oerhört mycket för en annan människa, vi vet inte vad människor har för bagage, vi bär på olika bagage. Och vi kan tyvärr inte styra andra människors val här i livet, det enda du med säkerhet kan styra, det är dig och dina egna val, vem du vill vara som människa. Du kan göra skillnad i en annan människas liv. Låt det vara en bra skillnad.

Nu märker jag att jag kom in lite på fel spår. Men så blir det ofta då jag sällan förbereder vad jag ska blogga om, utan det bara kommer.

Godnatt och ta hand om er och varandra. Va snäll och överrös era nära och kära med kärlek och bekräftelse 💜

 

30 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Ett dåligt besked !

Jag hade jobbat dagarna mamma var på sjukhuset. Bara för att få tiden att gå snabbare för på sjukhuset stod tiden helt stilla.

Denna dag var inget undantag. Den här dagen minns jag bättre än alla andra. Dagen som skulle förändra mitt liv för alltid.

Det är som att jag befinner mig på den här dagen just nu, jag har redan alla dessa känslor jag kände. Det är fruktansvärt. Det sitter i hela kroppen. Jag går sönder, sätter ihop delarna, går sönder igen och återigen sätter jag ihop delarna. Mig.

Jag jobbade kväll och jag tackar dom där uppe som såg till att jag hade en kollega med mig denna kväll. För det är jag evigt tacksam. Av hela mitt hjärta.

Allt var bra. Jag jobbade på och hade min kollega som sällskap i bilen. Vi pratade. Tiden gick och plötsligt får jag den mest obehagligaste känsla i hela magen. Något var fel. Något var fruktansvärt fel. Hjälp. Hjälp mig.

Jag ringde min familj. Men fick inget svar. Jag ringde igen. Återigen fick jag inget svar och känslan i magen blev allt större. Nu var jag inte bara orolig. Nu var jag livrädd.

Jag stannade bilen vid havet, vassen runt om gjorde det ännu vackrare, det var mörkt, stjärnklart. Jag slog numret till civa, det numret som jag hade ringt varje dag, flera gånger om dagen sedan mamma kom dit. De svarade efter en signal och jag frågade hur det var med mamma för att jag var orolig. De frågade om jag var ensam och jag sa att jag inte var det och att min familj inte svarar. Jag behöver veta. HUR MÅR MAMMA? paniken växte i mig. Jag behövde veta. NU.

– vi fick svar från MTR röntgen i dag. Och jag är ledsen att behöva säga det här, men din mamma är hjärndöd.

– och vad fan innebär det????

– Hon är hjärndöd, vilket innebär att det inte finns något mer vi kan göra. Hon kommer att dö.

– men läkaren sa ju att det bara var hjärnskakning….

-jag är så ledsen.

Sen la jag på. Chockad. Sen kom tårarna. Sen kom chocken igen. Min mamma kommer att dö. Jag bröt ihop totalt, nu gick jag sönder i miljoner bitar igen. Bubblan blev starkare. Fanns den där för att skydda mig? Skydda mig från att själv dö där och då? För det kändes som att jag skulle dö. Om och om igen. Är det nu jag får en hjärtattack? Jag klarar inte mer. Hur fan kan hon dö av att trampa snett i en trappa och falla? Det är ju skrattretande. Unga människa… Vad är det för skämt? Väck mig. Och det nu… Jag vill inte vara kvar i den här mardrömmen….snälla.

Jag var som sagt på jobbet. Och jag hade med mig min manliga kollega. Och jag hade två kunder kvar att besöka. Och en av dom ville inte att män skulle komma dit. Vi åkte dit. Jag torkade mitt likbleka ansikte som var svart här och där av min mascara som hade runnit. Jag såg för jävlig ut. Jag nöp mig i kinderna för att få lite färg. Jag log det falskaste leendet jag bara kunde och gick upp till kunden. Upprepade gång på gång vad jag skulle göra där när jag stod i hissen. Gjorde allt och gick därifrån. Jag skulle ha fått en Oscar för mitt skådespel. När jag stängde hennes dörr bröt jag ihop igen. Det gjorde så ont inombords och det syndens på utsidan. Min kollega tog min sista kund men skjutsade mig till min bil först. Jag minns inget av vad som sas, jag såg hans mun röra sig men jag kunde inte tolka vad han sa, jag var fast i min bubbla. Jag satte mig i bilen och än en gång bröt jag ihop. Värre än någonsin. Det gjorde så ont så jag skrek ut smärtan. Det var ungefär fem minuters körning hem till mitt barndomshem. Jag skrek hela vägen hem.

När jag parkerade bilen kände jag en sådan ilska över att min familj inte svarade. Jag hade tunnelseende och gick fram till min bonuspappa och frågade varför han inte svarade. Han tittade på mig. Och sedan märkte jag att vi inte var ensamma. Hela släkten var där. De flesta grät. Mina tårar hade slutat och nu var jag förbannad istället. Jag var inte beredd på att släppa hoppet. Hon levde och det skulle hon fortsätta att göra.. Hon skulle inte dö. Inte än på massor av år. Jag var så arg på alla. Alla hade gett upp hoppet. Alla utom jag.

Jag minns inte vem som skjutsade mig till sjukhuset den kvällen men där var jag. Som jag nämnde tidigare så har civa inga besökstider. Jag satt där en timme. Räddare än någonsin. Snälla mamma, dö inte. Dö inte.

Den natten ringde jag upp till civa varannan timme och kollade läget. De berättade att mamma hade fått fyra hjärtattacker under natten som hon klarade själv. De gjorde ingenting… Hon kämpade. Hon ville inte dö.

Än levde hon… Jag älskar dig mamma, alltid.

Fortsättning följer…

 

30 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

10 saker om mig

1. Jag har tre examen. Ett i interaktionsdesign, ett i kreativt skrivande och ett som undersköterska. Jag har i hela mitt liv velat bli forskare inom cancer och hitta ett botemedel mot all cancer. Jag har även velat bli psykolog. Hade jag gillat att plugga hade jag nog varit forskare eller psykolog idag.

2. Min favoritfärg är lila och har varit det så länge jag kan minnas. Min farmor älskade färgen lila så jag kanske fick det från henne. Och när jag hade min egen stuga på tomten från det att jag var 15 så var mitt sovrum och hall målat i mörklila. Jag hade velat ha både mitt kök och vardagsrum, och även toan i lila 💜🥰🙈 nu håller jag mig till klädesplagg och vissa inredningsdetaljer. Dock hade jag velat ha sängkläder i ljuslila 😍 gissa vilken färg mina brudtärnor kommer att ha den dagen då jag gifter mig.

3. Jag drömmer i smyg om att få ett kärleksbrev skickat till mig. Jag älskar ”The old style”. Ett handskrivet kärleksbrev. Jag hoppas på det varje gång jag öppnar brevlådan. En dag 🙏

Jag gillar hellre att skicka sms än att vara på messenger. Jag har aldrig varit ett fan av massor av olika appar. Så handskrivna lappar och brev är mer min grej.

4. Jag älskar calippoglassen cola. Finns den fortfarande kvar i Sverige? Jag tror att jag sist åt den var när jag var i Barcelona 2018. Jag måste kolla i glassdisken nästa gång jag är i affären,

5. Jag har varit med i en Ica reklam. Min enda tv karriär 🤣 det var kul på inspelningen. Jag har varit med flera gånger under inspelningen på olika platser. Både i Ica affären och på en teater. Det sistnämnda var inspelningsplatsen där jag medverkade i reklamen 🙈

6. Jag tänker på mat, väldigt mycket, extremt mycket. Jag älskar att äta mat, all sorts mat. Bland det bästa jag vet är att sitta i timmar och prata och äta mat. Hur mysigt är det inte att sitta i bilen och äta donken 😍

7. Jag skulle aldrig klara av att vara ihop, eller ens dejta någon som röker, är en player eller håller på med droger. Jag blir inte ens intresserad av flörtig killar, rökare, eller någon som redan har en tjej. Lukten av rök är vidrig och sätter sig i kläderna. Tänk att pussa en rökare.. Alla har vi våra gränser. 🤷🙊 Där är min gräns dragen för länge sedan.

8. Jag är väldigt speciell när man träffar mig för första gången. Jag läser in människor väldigt bra och sitter tyst första gången man träffar mig för jag får in så mycket information bara av att se en människa, och om det är min typ av människa som jag vill umgås med. När jag känner att det är en person jag vill lära känna mer, ja då är jag extremt frågvis och nyfiken. Jag dras till väldigt jordnära, snälla, vettiga och goa människor.

9. Jag har svårt att förstå till viss del varför människor stannar ”för barnens skull” med varandra. Vissa kanske inte har råd att separera, ursh vad hemskt. Jag tror att barn mår så mycket bättre med lyckliga föräldrar ❤️ men vad har jag egentligen för kunskap i det. Mina föräldrar var aldrig ihop och jag har själv inga barn. Så jag kan bara utgå från mig själv, lyckliga kärleksfulla föräldrar lyckliga kärleksfulla barn.

10. Jag tycker att det är riktigt kul att spela sällskapsspel för att man umgås allihopa då och det brukar alltid sluta med extrema skrattanfall. Man umgås inte genom sina telefoner, utan man umgås som på den gamla goda tiden. Som man gjorde när jag var liten, när det inte fanns telefoner m.m.

 

29 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Dagen före ett dåligt besked

Civa har inga telefontider, eller besökstider. Man får komma dit när man vill. Jag ringde dit ofta. Flera gånger om dagen för att höra hur det var med mamma. När jag inte jobbade, så satt jag där på sjukhuset. Jag skrev i dagboken på sjukhuset så att hennes återhämtning skulle bli bra när hon väl vaknade upp. Nu hade det gått någon dag. Och hon bara låg där som vanligt. Hon vaknade inte trots mina försök med att få liv i henne. Vi ställde oss runt henne, blev fotade vilket var en sådan konstig situation men tydligen väldigt viktig. Skulle man le på bilden? Chocken hade greppat tag om mitt ansikte och stannat där. Man kunde se sorgen i mina ögon och jag undvek ögonkontakt med folk. Jag ville inte att någon skulle se hur rädd jag faktiskt var. Och orolig. Hon hade ju ännu inte vaknat. Ingen hade väckt henne. Varför tog det sån tid? Det var ju bara en hjärnskakning.

Hon var där. Men jag saknade henne mer än någonsin. Två dagar utan hennes skratt, hennes röst. Henne. Det kändes som en evighet sedan olyckan. Hon hade alltid funnits i mitt liv. Från dagen då jag föddes. Hon fanns fortfarande. Jag tittade på henne medan hon ”sov”. Höll hennes hand hårt i min. Pussade på den, jag föreställde mig livet efter olyckan. Skulle hon få sitta i rullstol ett tag? Skulle hon ens minnas olyckan? Hur skulle hon vara när hon vaknade upp? Det spelade ingen roll, så länge hon vaknade och fanns här hos oss, hos mig.

Sjukhuset luktade, sjukhus. Det hade kommit en ny patient i sängen mittemot där motorcykelkillen bara hade legat en dag tidigare. Personen låg även han i koma. Vilka kommer levande härifrån? Hittills hade jag inte sett någon av dessa fyra komapatienter vakna upp. Men min mamma skulle vakna snart, det hade läkaren sagt. Jag längtade så mycket. Jag såg fram emot livet efter detta. Efter denna mardröm, olyckan, tiden på sjukhuset, livet efter. Jag skulle ta vara på varje stund med henne nu. Vi skulle resa till Budapest som vi hade pratat om samma dag. Vi skulle snart fira hennes födelsedag. Jag såg framför mig hennes leende när hon blir överaskad. Hon skulle snart kunna ta hand om fler jourbarn. Ge dom ett tryggt och bra hem. Snart skulle hon återigen sitta där framför sin dator med glasögonen på nästippen och visa mig något hon vill köpa. Allt skulle snart bli som vanligt igen. Snart så.

Fortsättning följer…

 

29 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Mitt hem

Jag minns så väl den dagen då jag fann min lägenhet på hemnet. Fastpris på två miljoner kronor. Ringer mäklaren och frågar hur man gör nu för att köpa den. Vill du köpa den, då är den din. Ja , jag vill köpa den. Detta var på en fredag. På måndagen skrev vi papper. Och sen var min pärla min, bara min. Detta var för 6,5 år sedan.

Det jag förälskade mig i mest, det var takhöjden på nästan fyra meter vilket gör otroligt mycket. Så vackert. Tänk att göra om en gammal kyrka till ett hem. Omg vad häftigt det skulle bli.

Jag älskar inredning och att piffa och göra det mysigt. Jag älskar att städa och ha det fint hemma. För mig är det avkoppling att städa och lyssna på en rättegångspodd.

Som sagt, jag älskar inredning. Men. Jag är inte sådär jätteduktig på det. Jag vill få det lite mer hemtrevligt hemma. Har ni tips på hur jag kan få hallen lite mer trevlig tex? Ser inte hallen lite tråkig ut? Jag vill även ha hjälp med hur jag ska inreda min övervåning. Just nu har jag bara min 180 säng, en byrå, en stor korg och lite saker som gör att det ser kaos ut. Så där måste jag få till det. Och hur ska jag göra med min matta i vardagsrummet? Ska det se ut sådär eller ska mattan under soffan lite mer ? Jag får visa er mitt sovrum en annan dag.

Jag får ofta frågan vart min djupa fina soffa kommer i från och den är från Mio och heter Rossi. Älskar soffan som är så sjukt skön att sitta i, och djup. Älskar djupa mysiga soffor. Bordet och mattan är från Ellos. Ellos har riktigt fina saker.

Men som sagt. Jag är inte så jätteduktig på att inreda. 🙈🙈

  

28 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Den bästa dagen i mitt liv ❤️

Efter att ha hållit på att skriva dagbok på sjukhuset från det att hon kom dit, tagit massor av bilder vilket man gör för att patienten ska kunna bearbeta olyckor när denne vaknar upp sedan, det blir ett trauma och dagboken är en viktig del i trauma bearbetningen, det är inte bara anhöriga som skriver i den, det gör även sjukvårdspersonalen med. Det känns märkligt, speciellt att ta bilder på personen, och oss som är på besök. Mamma låg lugnt i sin säng, äntligen hade dom fått skakningarna under kontroll. Det fanns en psykolog med oss hela tiden. Jag pratade aldrig med henne. När en läkare kom och började prata om donation av mammas organ blev jag så förbannad. Här ligger hon, levande, men i koma och vi ska prata om att ge bort hennes organ. Tänk om hon hörde det? Fyfan vad rädd jag hade varit då att få höra allt detta. Jag ville spy..

Äntligen kunde jag hålla hennes hand i min, men den var livlös, hon tryckte inte sin hand i min men jag tryckte på denså att det kändes som att det var hon, om och om igen, jag försökte att väcka henne, be henne öppna ögonen. Det såg ut som att hon försökte. Där låg hon. Hon levde. Men hon vaknade inte. Maskinerna lät obehagligt. Det var slangar överallt och mamma såg så ledsen ut. Det rann tårar och hon såg bekymrad ut.

Läkaren gjorde sin rond. En manlig. Vi satt och lyssnade, runt mamma, på vad han sa. Jag försökte att lyssna men det var svårt. Han berättade att dom höll henne nedsövd för att hon inte skulle skada nacken. Men att hjärnan mådde bra. Och att hon bara hade hjärnskakning. Och att hon skulle överleva.

– ursäkta, vad sa du? Frågade jag. Han upprepade sig och det enda jag ville höra var orden ”hon kommer att överleva”

Det var som att all rädsla, all sorg, allt det jobbiga bara försvann på ett ögonblick och jag kände mig lätt som en fjäder. Men jag var rädd att jag befann mig i en dröm, en dröm som var för bra för att vara sann, rädd för att jag hade missuppfattat hans ord så jag bad honom säga det igen, och igen, och ännu en gång, hon kommer att överleva .

Jag var överlycklig. Men i sängen mittemot hade en familj precis fått höra att deras son inte kommer att överleva sin motorcykelolycka, en ung kille. Jag hörde hur deras hjärtan gick sönder likt gråten jag hade när jag såg mamma längst ner i trappan. Jag grät för deras skull och ville inte visa min lycka i detta rum så jag smög fram till mamma, gråtandes av lycka och viskade i hennes öra ”hörde du mamma, hörde du vad läkaren sa, du kommer att överleva, jag är så lycklig, så tacksam, snart ska vi väcka upp dig, och då ses vi äntligen igen”

Sen gick jag ut ur rummet, ut från civa, ut genom den där stora tunga dörren, ut till korridoren och bröt ihop. Inte av rädsla, eller sorg. Utan av lättnad, jag var så jävla lycklig att jag inte kan beskriva den lyckan med ord. Äntligen hade jag vaknat ur min mardröm. Detta vill jag aldrig mer uppleva. Herregud vad lycklig jag var. Leendet fastnade på min mun. Jag kunde inte sluta le.

Vi hade inte ätit något på länge, oron hade varit för stor och nu äntligen gick vi ner till huvudentrens restaurang. Maten var så god. Vi satt och pratade om mammas födelsedag som bara skulle ske om några dagar. Ca två veckor senare. Vi tänkte slå på stort, fira lyckan över att hon klarade sig, samtidigt fira hennes dag och hur mycket hon betyder för oss. Min mamma älskade skaldjur så det var det vi tänkte bjuda på, massor av skaldjur och alla hennes nära och kära. Vi var så himla lyckliga.

Snart skulle jag få min mammakram. Det fanns ingenting mer jag längtade efter än den där kramen. Snart. Snart skulle vi prata igen, jag skulle få höra henne skratta, bara få se henne levande igen. Inte i en sjukhussäng med massor av slangar och maskiner…

Civa kändes mindre läskigt att hänga på. Det är mycket död och civa är dit de allra sjukaste människorna hamnar. Det förklarar varför helikopterplattan är precis utanför och varför civa ser ut som ett sjukhus på sjukhuset. Där låg alla patienter i koma. Ingen vaknade upp när vi var där. På ett sätt ser det ut som att människorna bara sover, men på tusen andra sätt förstår man hur allvarligt sjuka dom är, att de befinner sig någonstans mellan livet och döden. Det var jobbigt att dela rummet med tre andra, tre andra svårt sjuka människor, alla med sin historia varför dom låg på centralintensiven. Deras anhöriga som var livrädda och känner alla känslor jag kände. Deras sorg, deras maktlöshet. Så mycket sorg, skräck, död och rädsla i ett och samma rum.

Jag tog mammas hand i min, pussade den lätt. Hon doftade annorlunda. Inte som hon. Men det gjorde inget. Snart skulle allt bli som vanligt igen. Och som jag längtade. Så mycket. Jag berättade för mamma om saker som jag inte berättat tidigare. Jag sa även hur mycket hon betyder för mig. Och när jag bad henne öppna ögonen så såg man hur hon kämpade. De öppnades halvt. Och ögonen var alldeles vita. Det var obehagligt att se. Ögonen hade fallit bakåt.. Men snart så skulle jag få se hennes,vackra blå ögon igen.

Jag ville att tiden skulle gå fort vilket det inte gjorde på sjukhuset så jag bestämde mig för att jobba timmarna jag inte var på sjukhuset. Jag levde fortfarande i en bubbla, men den var mycket lättare nu när jag visste att hon snart skulle vakna upp. Det här var den bästa dagen i mitt liv ❤️🙏

Men lyckan varade inte länge…

Fortsättning följer…

 

28 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Ord som betyder det där lilla extra ❤️

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så är det sista du säger till någon också det första som du minns om ni aldrig mer ses, dom orden, den meningen lever kvar inom dig resten av livet och kommer att låta som om det vore i går som ni sa dom orden till varandra. Därför är det så viktigt att alltid skiljas på ett bra sätt, inte säga något elakt, inte kalla någon elaka ord. För dom orden blir till ett starkt minne som alltid finns där. Så lämna fina avtryck, alltid. Oavsett om någon säger något elakt till dig, du kan inte styra vad andra säger, men det du kan styra är vad du själv säger. En dag kanske du får uppleva när någon plötsligt lämnar dig och det kanske är först då du förstår vikten i det jag säger. Kanske redan nu.

En annan mening som betyder det där lilla extra är orden ”jag saknar dig” tänk att vara så omtyckt av någon att din närvaro för den personen gör att personen tänker på dig och känner en sådan saknad. Det är bland det vackraste man kan säga till någon. Ord som träffar en rakt i hjärtat. Fina ord som sätter sig som ett leende på läpparna. Att vara saknad, att vara så betydelsefull för någon. Din närvaro gör en skillnad i någons liv till det bättre. Jag saknar dig. Saknar du någon? Berätta det. Skriv det.

Sen har vi de tre små orden ”jag älskar dig”. Vissa säger att man nöter ut fina ord om man säger det för ofta. Tro mig, säg det ofta. Säg vad en person betyder för dig varje dag. Är ni ifrån varandra, skriv ett godnatt sms och avsluta med ”jag älskar dig” , eller någon annan kärleksförklaring, och samma sak på morgonen. Ett leende som stannar hela dagen. En varm känsla, en lycka över att vara älskad, och känna sig älskad. Varje dag.

 

27 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Första dagen jag såg dig efter olyckan

God morgon söndag ☀️ jag startade dagen i går med en mils promenad med en väninna innan jag slängde i mig lunch och gick till jobbet. Det gick väldigt bra att jobba, Albert var som vanligt väldigt omtyckt och hade en lugnande effekt. Kvällarna är tuffa för demenssjuka, då kommer en stark oro och ångest, i går kväll var inget undantag. ”jag är rädd” sa en boende så jag satte mig och sjöng en sång som jag visste att personen kunde för en tid sedan, och det slutade med att vi sjöng den om och om igen, tillsammans, till slut somnade personen gott.

På vägen hem mötte jag som vanligt på massor av partysugna människor. Och när jag kom hem kom det som en våg över mig hur ensam jag känner mig. Och att det blir värre med åldern, vissa väljer att vara singlar och ensamma. Jag är en av dom som inte vill vara det. Jag vill ha någon att dela livets stunder med, ge all min kärlek till. Men hur träffar man någon om det enda man gör är att gå till jobbet, gå hem. Träffa någon väninna ibland, sen gå hem igen? Jag är ju inte den som hänger ute, eller har vänner som anordnar fester m.m. Och tinder eller dejtingsajter lockar inte heller. Så jag vet inte. Sen känns det ibland ensamt att jag inte har barn, det är självvalt men de i min umgängeskrets har småbarn och har ett småbarnsliv. Jag själv letar, eller letar var fel ord, jag saknar min stora sked. Jag saknar att vara någon man saknar. Folk lever sina liv. Och jag lever mitt. Och ensamheten knackar på ibland, eller rätt ofta. Hur som helst.

 

Ensamheten gör sig alltid extra påmind dessa dagar innan mammas årsdag. Det var alltid liv och rörelse där hemma, massor av jourbarn, släkt, vänner m.m. Alltid fullt hus.

Den här dagen för några år sedan fick jag samtalet som jag väntade på hela natten. Att vi får komma och besöka mamma. Att jag ska packa en väska med kläder och saker. Jag skyndade mig upp på övervåningen, sprang in i mammas walk in closet, kände hur jag ville sprängas av alla känslor. Hur mådde hon? Mina syskon var på undervåningen. Jag såg mammas hög med kläder, dom kläderna hon hade på sig innan jag bad henne att byta om, tårarna kom, jag satte på hög musik och sedan satte jag mig på heltäckningsmattan och bröt ihop, jag skrek tyst för att jag inte ville oroa mina syskon medan tårarna bara rann, jag var den vuxna och behövde ta hand om dom så jag ville inte att dom skulle se mig såhär. Vad fan skulle jag packa för kläder? och hur länge skulle hon stanna där på sjukhuset? Jag kunde inte fokusera men till slut hittade jag lite kläder och packade fort.

Jag och mina syskon satte oss i bilen, jag var helt fokuserad på hur jag skulle åka till Karolinska i Solna. Vi parkerade och hade fått instruktioner på hur vi skulle gå till civa (centralintensiven) vad är det för en avdelning tänkte jag, det hade jag aldrig hört tidigare.

Väl där uppe var det en lång korridor, i slutet av den öppnades en dörr och helikopterplattan var precis utanför. Till vänster var det en stor dörr. Jag ringde på, märklig avdelning. Det tog inte lång tid innan någon öppnade och där inne var det som att det var ett sjukhus för sig själv. Jag kände hur paniken växte i mig.

Vi fick sätta oss i ett rum med en läkare och en psykolog, jag hörde inte alls vad han sa men jag såg att han rörde på munnen. Till slut skulle vi äntligen få träffa mamma och jag var beredd på en helt vanlig avdeling med massor av sängar. Men när han öppnade avdelningsrummet var där inne ett stort bås med läkare, skärmar, sjuksköterskor m.m. Det var fullt med sjukhuspersonal, och sedan fyra sängar. Alla låg och sov, med maskiner som lät. Jag hade aldrig tidigare sett någon som låg i koma. Det skrämde mig. Mamma låg till höger närmast fönstret. Eller såg jag fel? Vem var den här gestalten som likt en exorcist bara låg och skakade helt hysteriskt i sängen, ögonen blinkade, de var helt vita, så obehagligt. Jag ville kräkas, och fick panik av att se henne. Hon hade fått något anfall under natten och läkarna hade inte lyckats att stoppa det trots mediciner. Det var bland det värsta jag någonsin sett. Hon låg i koma men hon låg inte stilla alls. Jag klarade inte av att se henne den här dagen, jag ville inget hellre än att sitta där och hålla i hennes hand, men det gick inte. Det gick bara inte. Väck mig från denna mardröm. Jag klarar inget mer. Jag fick en rejäl chock av att se henne så. Det var fruktansvärt. Och varför fick de inte bukt med det? Jag såg ju alla apparater kring henne, allt som höll henne vid liv, alla mediciner. Jag hörde pipet som talade om att hon levde. Pip, pip, pip, pip.maskinen som hjälpte henne att andas. Tårarna som rann nedför hennes kinder.

Och där stod jag maktlös och bara tittade på. Jag ville göra allt, men fick inte göra någonting. Jag var inte beredd på att se henne så här. I mitt huvud skulle hon sitta där i sängen och säga ”hej min älskade dotter” och jag skulle springa fram och ge henne en kram och hon fick hålla om mig, trösta mig och jag skulle vara överlycklig över att se henne livs levande. Inte fyllas av ännu mer chock, rädsla, maktlöshet. Jag orkade inte med alla dessa känslor som jag inte hade känt tidigare på denna nivå, långt ifrån. Vakna då. Vakna. Nicki vakna. Vakna från denna mardröm. Snälla väck mig, någon. Vem som helst.

Tårarna sprutade och jag sprang ut därifrån. Jag minns inte mer från den här dagen förutom att jag åkte hem. Skrikandes av smärta i bilen. Sov jag? Var jag vaken? Vad var det som hade hänt? Varför låg hon och skakade så? Varför vaknade hon inte? Hur skadad var hon? Varför låg hon i koma? Hur kunde detta hända på en sekund? Nyss hade jag hört henne skratta, hon hade pussat mig på kinden? Nu då? Vart var hon? Vart är man när man är någonstans mellan livet och döden? Hörde hon mig? Var hon rädd? Hade hon ont? Allt bara snurrade i mitt huvud. Allt hade gått så fort. Ena dagen satt vi där och åt kräftor, nästa dag befann vi oss mitt i en mardröm. Jag var inte beredd, hon var inte beredd. Ingen av oss var beredda. Jävla olycka. Jävla felsteg. Jävla skit.

Fortsättning följer…

 

27 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Sista dagen vi pratade ❤️

– jag hjälper dig att duka av.

– det behöver du inte göra hjärtat, jag fixar det sen. Sen fick jag en kram och en puss på kinden.

Jag visste det inte då, men det var det absolut sista jag sa till mamma innan hon bokstavligt föll nedför en trappa någon timme senare och hamnade i koma i fyra dagar.

Det gör sig påmind. Alla känslor kommer tillbaka, ett stresspåslag utan dess like, samma visa varje år dessa dagar. Det känns i hela kroppen. Mitt skrik när jag såg henne liggas längst ner i trappan med fyra ambulanspersonal som arbetade med att rädda hennes liv, den oro som satte sig som en stor klump i magen över ovissheten när hon låg på civa. Skulle hon vakna upp igen? eller skulle jag tvingas säga hej då för alltid?

Man minns den sista stunden levande ihop som om det vore i går, det sista man sa till varandra, det sista man gjorde med varandra, den sista kramen, pussen, doften, kläderna, allt det sista. Precis innan, så för mig är det så viktigt att skiljas från någon man älskar på ett bra sätt även om man tvingas säga hej då för alltid i detta liv. För mig är det viktigt att berätta för människor jag älskar vad de betyder för mig. För tänk om vi aldrig mer ses, då kommer jag att minnas det sista vi någonsin sa till varandra. Och tänk om det inte är något bra?

Jag minns så väl när min lillebror som var 15 år när mamma dog, han bröt ihop i min famn och sa ”jag är så rädd för att jag bråkade med mamma, att jag sa något dumt till henne, att det var det sista jag sa till henne” paniken i hans ögon glömmer jag aldrig.

Att alltid skiljas som vänner med dom personer du älskar är viktigare än vad man tror, för tro mig när jag säger det, det ögonblicket när man förlorar någon, då spelas den sista konversationen upp, för resten av livet. Säg godnatt när ni ska gå och sova, ge den där extra kramen, somna aldrig osams, ge kärlek, komplimanger, skiljs inte åt som ovänner. För man vet aldrig när det sista ögonblicket är tillsammans. Jag trodde aldrig någonsin att den meningen jag sa till min mamma skulle vara den sista någonsin. Iaf där jag får ett svar. Sen fick jag sitta där på sjukhuset och säga allt, utan att hon svarade, utan att veta om hon hörde mig, utan ens en levande hand i min hand. Jag ville inget hellre än att hon skulle vakna upp igen så att jag fick säga saker till henne, och att hon svarade.

Jag spenderade hennes sista levande dag i livet med henne, det var en varm sensommardag, vi skulle ha kräftskiva på kvällen. Vi skrattade mycket den dagen, planerade en resa till Budapest tillsammans, hon planerade vad hon skulle ge sin bästa väninna i 50 års present, hon bakade en västerbottenpaj till kvällen, hon gapskrattade inne i badrummet så jag sprang dit för att se vad hon hittade på, där stod hon med en rosa turban runt sitt nyduschade hår och en vaxremsa över överläppen. Hon fick för sig att hon skulle ta bort sina ljusa fjun över läppen men det gjorde så ont att dra bort remsan så hon tjöt av skratt, hon såg så rolig ut och vi skrattade länge tillsammans. Detta var så typiskt henne.

När hon klädde sig i enkla rätt tråkiga kläder den eftermiddagen så sa jag att jag såg gästerna, att de var uppklädda. Det tog två sekunder så sprang hon upp på övervåningen och kom ner i en mönstrad långklänning som hon hade köpt i Thailand något år tidigare. Hennes gyllenbryna kropp, hennes långa ljusa hår, hon såg ut som en ängel. Så vacker. Så himla naturligt vacker. Hon hade en utstrålning som fick människor att vända sig om där hon gick, hon lös upp ett rum. Hon var mittpunkten i mångas liv. Hon syndes.

Vi skrattade och åt hur mycket kräftor som helst den kvällen. Det var en lyckad kväll.

Jag hade min sista konversation med henne innan jag gick in till min stuga. Nästa gång jag hörde henne visade hon gästerna övervåningen, innan jag gick in till mig igen. Och det absolut sista jag hör från henne är när dom badar i grannes pool, mammas klingande skratt fick mig att le, jag var ute och gick en promenad med mina dåvarande hundar och funderade ett ögonblick om jag skulle gå till dom och bada, men jag orkade inte och gick återigen in till mig. Mitt största misstag. Men hur kunde jag veta vad som skulle hända bara en dryg timme senare.

En timme senare halkade mamma i deras trappa när hon var påväg ner för att basta. Jag kom fem minuter senare när olyckan hade hänt. Jag möttes av två ambulanser och sprang där min känsla tog mig, till mamma. När jag såg henne gick hela min kropp sönder i miljoner bitar, och jag skrek ut smärtan. En smärta jag aldrig tidigare känt. Så mycket känslor på en och samma gång.

Jag tog hand om mina småsyskon och slog till mig själv lätt på kinderna för att bibehållen koncentrationen, nu var jag tvungen att ta hand om dom, de var ju bara barn. Vi kröp upp i soffan, jag höll om min ena bror till han somnade, min andra bror ville vara på rummet, men jag ville att han skulle ha dörren öppen så att jag kunde ha koll. Jag har aldrig varit så fokuserad men samtidigt så livrädd i hela mitt liv, jag ville inget hellre än att någon skulle ta hand om mig, men jag kunde inte bryta ihop, inte då. Den natten sov jag ingenting. Det var kaos i huvudet. Hur mådde mamma?

Fortsättning följer…

 

26 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Bland det skönaste som finns

Redan vid 04.15 var jag uppe i morse och redan innan jag började på jobbet hade jag och Albert hunnit gå en långpromenad. Det var så sagolikt vackert med dimma, soluppgång, tystnaden så det var helt klart värt att gå hemifrån straxt efter fem i morse och jag var riktigt pigg, faktiskt hela dagen på jobbet, det var inte förrän jag slutade på eftermiddagen och gick hem som jag kände mig trött, ordentligt trött. Jag vill inget hellre än att krypa ner i sängen och somna men har kvällspromenaden kvar, den blir nog tidig så får Albert väcka mig om han behöver gå ut och kissa helt enkelt. Men en stund till måste jag hålla mig vaken.

Jag har tänkt på en sak hela dagen från det att jag och en kollega pratade om shopping, hur mycket vi shoppar för varje månad. Jag älskar att shoppa. Men. Det finns inget bättre än att komma hem, ta en dusch, slänga på sig helst den äldsta gamla t shirten och pyjamasbyxor jag äger och gå i gamla raggsockor. Det är bland det skönaste som finns. Så varför har man då en proppfylld garderob när man ändå knappt använder en bråkdel. Jäklar vad man shoppar onödigt skit. Men jag har blivit bättre på att faktiskt köpa saker jag använder. Men jag har noll koll på mode. Jag har en extremt blandad klädstil.

Med det sagt så önskar jag er en trevlig fredagskväll. Va snälla mot varandra så hörs vi mer i morgon för nu går mina ögon kors och tvärs och jag tänkte göra mig en skål med fil och banan innan kvällspromenaden och sängen.

 

25 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Hej min ängel 🕊️

Nu är det bara en vecka kvar till den dagen jag aldrig glömmer. Visst kommer dagarna innan också vara jobbiga, som att man är tillbaka på sjukhuset, på centralintensiven bland fyra komapatienter, alla med sin tragedi varför de hamnade på civa. Längst in till höger låg du. Nu gråter jag, och du är inte här och håller om mig. En vecka kvar till den dagen då vi tvingades stänga av dina maskiner som höll dig vid liv. Tro mig, jag kämpade maktlös in i det sista för att låta maskinerna vara på, för mitt ego klarade inte av att du skulle lämna mig kvar här. Fan i helvete jävla skit. Jag vill bara skrika, likt den gången den 27e så jag såg dig ligga där längst ner i trappan, på rygg och du fick HLR. Där jag gick sönder i miljoner bitar och skrek ut smärtan, hörde du mig? Jag hör mig fortfarande ibland skrika inombords. Samma skrik. Eller den gången i bilen när jag fick höra att du var hjärndöd och att du skulle dö, den 30e, dagen innan din död den 31a. Då kom skriket tillbaka, ett skrik där sorgen, förtvivlan och rädslan blir till ett. Din bil blev min trygga plats, din nyinköpta minibuss som jag behöll i några månader efter din död. Varje gång jag körde den kändes det som att jag satt bredvid dig. Du var där. Du kändes så närvarande. Ibland kunde jag ställa mig vid havet och bara sitta och skrika. Så att ingen varken såg eller hörde. Men såg du mig mamma? Var du där? Är du här nu? Vart var du dagarna på sjukhuset, mellan livet och döden? Och varför vann döden när du hade halva ditt liv kvar? Du skulle inte dö sådär och absolut inte då. Du skulle ju leva länge till. Och finnas här med mig. Ett steg. Ett felsteg.

 

Hur ska jag orka den här veckan då jag motvilligt dras tillbaka, kroppen minns alla känslor, all rädsla, all smärta, all maktlöshet, all förtvivlan, mardrömmen vi levde i på sjukhuset. Kom tillbaka, jag ber dig. Jag behöver dig. Det var ju du och jag. Mamma. Snälla besök mig i mina drömmar så att jag får träffa dig igen. Jag var inte beredd på att förlora dig den dagen. Jag hade så himla mycket kvar att fråga, att säga. På en sekund försvann du. En jävla sekund. På ett ögonblick . Borta. Hade du ont? Har du rädd? Jag satt där varje dag på civa, kände du det? Hörde du mig? Förlåt att jag grät när du somnade in, det gick inte att sluta gråta. Förlåt mig.

Jag kommer till din sten om en vecka. Förlåt att jag inte besöker den oftare. Men i varje steg, i varje val, i varje handling, i varje ord, i varje skratt, i varje tår, i varje känsla finns du med mig ❤️ alltid. Min fina ❤️ Alltid.

 

24 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

Varför gör ni så mot er själva? 🤯

Jag startade dagen med en mils promenad i skogen tillsammans med Albert vilket var jätteskönt. Han är trött och nöjd nu och jag har påbörjat min jobbdag precis, i dag arbetar jag som ställföreträdare vilket innebär att jag kan sitta i pyjamasen och jobba. Jag ringde precis upp ett företag åt min huvudman där personen har skulder som har skickats vidare till kronofogden (gamla skulder innan jag tog över som ställföreträdare) och fick till en återkallelse av utmätning, fick fryst ränta och vi kom överens om en avbetalningsplan. Och sedan gör kronofogden sitt jobb med att kolla inkomst så att människan klarar sig varje månad, anpassar med andra ord. Jag tycker att alla är väldigt behjälpliga och vi alla blir nöjda i slutändan. Jag får givetvis ont i magen och tycker synd om mina personer jag ställföreträder i sånt här ärende då jag tycker att det är tragiskt att sätta sig i skiten. Det har troligen med sjukdom av olika slag att göra i dom jag ställföreträder såklart, men min undran är. Ni som är friska och ändå sitter med ärenden, utmätningar m.m hos kronofogden, varför? Varför sätter ni er i den skiten? Det är ju förödande både ekonomiskt, vissa jobb kräver att man är ”clean”därifrån, inga lån får tas m.m. Varför gör ni så mot er själva? Jag blir mörkrädd varje gång jag ringer dit i jobbsyfte och jag gör allt jag kan för mina huvudmän. Så skrämmande, aldrig en situation jag själv vill eller tänker hamna i. Så jag undrar, varför? Om det finns någon som vill vara anonym och vill skriva till mig och berätta varför ni sitter i skiten får ni hemskt gärna göra det. Och till er som inte sitter hos kronofogden, hamna inte i det träsket, snälla ni. Det är till och med så illa att ni kanske inte ens får ett förstahandskontrakt på en hyresrätt liksom. Så än en gång, ta hand om era pengar. Och ni som sitter där, prata med företagen där ni har skulder, prata med kronofogden. Jag vet inte om jag som ställföreträdare har en förmån och vi kommer fram till lösningar på ett bra sätt, vilket jag inte tror, men kom igen. Lös er situation så att ni kommer fram till en rimlig avbetalningsplan iaf som funkar för båda parter. Gör något åt det och fråga er själva vad fan ni håller på med. Nu låter jag hård men jag är så trött på att människor förstör sina liv. Kanske ”räddar” jag någon genom att vara hård mot er.

Pratas det om skulder i skolan idag? Om ekonomi, om hur viktigt det är att ta hand om sina pengar. Om inte. Varför inte? Så att man kan stoppa det innan folk sitter i träsket… Innan det är för sent.

Nu har jag löst det vilket känns bra. Det var min morgon. Mina huvudmän känns som mina ”barn” så deras liv påverkar mig väldigt mycket och jag vill att det ska gå så bra som möjligt för dom här i livet. Jag tar på mig de tuffaste uppdragen för att det är dom människorna som kanske behöver mest hjälp, och dom ingen riktigt vill hjälpa, utom jag.

Nu ska jag äta lite frukost innan jag ska fortsätta.

 

24 augusti, 2023Nikys Lämna en kommentar

 

Allmänt | |
Upp