Intervjuer!

Jag har intervjuat några personer i och utanför Sverige och ställt frågor om hur dom mår och lite sånt i denna Pandemi och hur det är just där dom bor i världen och i Sverige så här kommer svaren.

✍️
Vart bor du och hur gammal är du?
Jag är en 31 år kvinna och bor för tillfället i Ursynow, en mindre ort utanför Warszawa, Polen. Kommer ursprungligen från Sverige men pluggar till veterinär i Polen. 

Hur är det just där du bor med coronarestriktioner mm?
Det är stor skillnad att vistas i Polen under coronapandemin jämfört med i Sverige. 
I Warszawa är det obligatoriskt att bära munskydd när du vistas utanför hemmet. 
Matbutiker, apotek, sjukhus och banker håller öppet, medan restauranger, köpcentrum, gym, bio etc. är stängda. Matbutiker och apotek har sedan i våras infört ett max antal personer som får vistas i lokalen samtidigt. Är det fullt så köar alla lydigt med minst 2 meters mellanrum utanför affären. Mellan kl. 10-12 varje dag håller de enbart öppet för personer över 60 år.

Hur mår du? 
Jag mår bra, både fysiskt och mentalt. Vad jag vet har jag inte haft covid-19. Har testat negativt för aktiv covid-19 infektion vid två tillfällen samt testat negativt för antikroppar.

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier?
Självklart har pandemin påverkat oss alla på ett eller annat sätt, men jag tycker att jag har anpassat mig väldigt bra. Jag försöker alltid att tänka att "det är inget jag kan påverka, så det är bara att göra det bästa av situationen". Jag har märkt att jag automatiskt håller avstånd till alla människor nu för tiden och har slutat att krama om vänner/bekanta som jag möter, som jag alltid gjorde förut.
Universitetet stängde ner i mars och sedan dess har vi haft majoriteten av lektionerna online. Eftersom en del praktiska moment fortfarande måste ske på universitetet har vi delat in klassen i små grupper om 7 personer för att minska smittspridning. Vi bär då både munskydd och visir samt håller avstånd. Universitetet har placerat ut desinfektion vid ingången och utspritt i lokalerna.

Vad gör du om dagarna på din fritid i dessa tider?
Jag bor ensam här, men vi är ett gäng på 7 vänner som umgås i princip varje dag och bara träffar varandra inom gruppen för att minska smittspridning. Iom att en stor del av det sociala livet försvann för oss när restauranger, bio, gym, klubbar stängde ner så har det varit väldigt viktigt för oss att umgås inom gruppen. Det är så lätt att känna sig ensam, speciellt nu. Vi har försökt att hitta på små saker att se fram emot varje vecka, t.ex. så har vi "Halv 8 hos mig", där någon i gänget varje lördag bjuder de andra på middag.
Jag upplever också att jag är utomhus och rör mig mer än tidigare. Jag har hund och likaså mina vänner, så vi tar dagligen långa promenader tillsammans. Jag springer och kör mer hemmaträning än tidigare och försöker äta hälsosamt. Även om coronapandemin påverkat många negativt så kan jag ändå känna att det kommit något gott ur det här; det har givit en lite tid att pausa och reflektera över vad som är viktigt i livet.


✍️
Vart bor du och hur gammal är du? 
Jag Bor i Dubai, Förenade Arabemiraten, är en kvinna på 38 år. 
Dubai är en både ett emirat och en stad i Förenade Arabemiraten. 

Hur mår du?
Vi mår fint, har inte haft covid. Gjort ett par tester då testkapaciteten här är stor. Vi kör drive in och fåt svar inom 24h. Befolkningen i UAE är ung, relativt många andra delar av världen, framförallt i västvärlden där genomsnittsåldern ofta är högre. Det är dessutom en hälsosam befolkning och med stor sjukvårdskapacitet. Hälsan är mycket koppla till att de som lever här är här för att arbeta, vilket jag tror gör att vi har färre i sk riskgrupper. Vi har 173 tusen bekräftade fall och 585 döda. 

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier? 
I våras hade vi under en period en lock down då vi inte var tillåtna att gå utanför huset annat än för att köpa mat eller uppsöka apotek eller sjukhus. På nätterna var det strikt utegångsförbud. Allt utom samhällsviktiga funktioner var då stängt. Då smittspridningen hållits någorlunda i schack har samhället sedan i somras öppnat upp. Idag lever vi med att de allra flesta jobbar hemifrån, vi har mask på oss utomhus, det är kameror eller manuell temperaturtagning i butiker och andra publika platser. Turisterna börjar i liten skara att hitta tillbaka till Dubai och i stort är det ett vanligt liv, men såklart med en stor försiktighet. 

Vad gör du om dagarna på din fritid i dessa tider?
Både min man och jag har arbeten där vi oftast är på kontoret, så vi lever rätt normala liv. Vår dotter går i skolan. I skolan har de delat upp klassen i något som de kallar för Bubbles, om 10 elever per bubbla. Och det är bara i denna bubbla eleverna får vara och de de får träffa. Detta för att om Covid upptäcks i en bubbla, får den gruppen av elever och lärare hemundervisning i 14 dagar och resten av skolan kan fortsätta. Barnen har också runda klisterlappar på golvet som är deras lekstation, för att hjälpa barnen med någon form av social distansering. Ett annat gulligt trick är att barnen säger "Superhero Go", och sträcker ut armen rakt fram (så som superheros gör) och då ska det vara 2 armar mellan barnen, lite deras sätt att kolla att de håller distanseringen till sina kompisar. 

Vi kan också med försiktighet träna, gå på restauranger (i små sällskap) och handla i butiker och gallerior.  
Så i stort lever vi som vanligt, men med något begränsad grupp av människor vi träffar och det är inga större middagar eller så. Men vänner träffar vi.


✍️
Vart i Sverige bor du och hur gammal är du? 
Svar: Jag bor i Stockholm och är en 36 årig  kvinna.

Hur mår du? 
Jag mår bra och har inte haft Covid -19. 
För mig har det gått bra - jag mår bra fysiskt. 
Jag har kvar mitt jobb, har kunnat jobba hemma under i stort sett hela pandemin, sen skapas såklart viss stress utav att företaget har det tufft då jag jobbar i en utsatt bransch (i köpcentrum). Men i det stora hela har det gått bra! 

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier?
Privat har jag påverkats av att inte kunna vara lika social som vanligt, att man inte kan umgås med familj och vänner som man vill, att man inte kan hitta på sociala saker som man trivs och mår bra av, det har varit svårt att träna som tidigare med sådant som är kul. Man har fått vara lösningsorienterad för att kunna vara social och få den stimulans man behöver. Vissa dagar är väldigt tråkiga och psykiskt påfrestande - men då får man tänka på att man är frisk i dessa tider! Så jag skulle säga att jag tar mig igenom detta på ett bra sätt, det viktigaste är att hålla ner smittan! 

Vad gör du om dagarna på din fritid i dessa tider? 
Jag umgås med min man, pysslar hemma, läser, bakar, lagar god mat, kollar serier, har digitala träffar med familj o vänner, går mycket promenader och bygger attefallshus. 


✍️
Vart i Sverige bor du och hur gammal är du?
Jag bor i Malmö och är en 26 årig kvinna.

Hur mår du? 
Just nu huvudvärk, men jag mår bra med covid i åtanke. Jag har inte haft covid.

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier?
Jag sitter mycket vid datorn och det känns i kroppen. Jag är stelare än jag brukar vara och iom att allt sker via datorn så får jag lite tid för att motionera.

Umgängesmässigt är det väldigt bra. Jag har ett stort community online så jag känner mig aldrig ensam, plus att jag promenerar med vänner ibland som bor i närheten. Jag tar mig även lyxen att resa för att träffa de som bor längre bort.

Jobbet är sen tidigare online så där har det inte blivit någon skillnad. Den stora skillnaden är studierna som blivit 100% distans, vilket har gjort att jag dels inte håller koncentrationen under föreläsningarna men också inte lär känna mina klasskamrater och framtida kollegor.

Vad gör du på fritiden i dessa tider? 
På fritiden tävlar jag inom e-sport så jag övar med mitt lag. Sedan sköter jag en online community och driver en personlig blogg. Det blir väldigt mycket datorsittande, men jag försöker få in promenader och yoga i min repertoar.

✍️
Vart bor du och hur gammal är du? 
Jag bor i Stockholm och är en 18 år man.
 
Hur mår du? 
Jag mår bra, börjar bli tröttsamt dock att bli så begränsad på grund av allt detta

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier?
Har tagit hand om mig själv mer såsom att börja träna när jag ändå inte har någonting bättre för mig. 

Vad gör du på fritiden i dessa tider? 
Kollar på serier och filmer.

Hur går det på gymnasiet? 
Inte bra alls, lärarna tar det oseriöst som idag te.x så hände någonting med min lärares internet så han kom inte tillbaka, jättekonstigt. Sen är det jättesvårt och göra uppgifter hemifrån eller om man behöver hjälp behöva sitta och maila där det kan. 


✍️
Vart bor du och hur gammal är du?
Jag bor i Växjö, Småland och är en kvinna på 31 år gammal som driver bloggen Angelica Elversson

Hur mår du?
Jag har inte haft covid-19 vad jag vet om. Varit snuvig en dag men inget mer, berodde nog mer på väderomslag. Det psykiska mår lite sämre då ingenting är som det brukar just nu.

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier?
Jag har faktiskt haft tur som fått arbetsträning på ett apotek, men där märker man ju av när man får kunder osv att det är annorlunda tider just nu, då vi bär visir. Pandemin påverkar mig mer psykiskt än kroppsligt. Att man alltid ska tänka på avstånd, tvätta händerna mer, inte umgås med dem man inte brukar träffa osv. Just nu träffar jag bara kollegorna på arbetsträningen och kunderna, min man, mina katter. Det händer att vi måste åka till tex svärmor och då blir det munskydd på, men vi försöker att inte åka utanför länet. Man saknar sin familj osv. 

Vad gör du på fritiden i dessa tider?
Jag kollar på massa serier, filmer, bloggar, fixar med instagram. Spelar även en hel del The sims 4.


✍️
Vart i Sverige bor du och hur gammal är du?
Jag bor på Gotland och är en 32 årig kvinna.

Hur mår du? 
Jag mår för tillfället bra. Jag själv har inte haft covid-19, men väntar på svar om dottern har det. Hon har haft ont i halsen, haft lite feber och är snorig.

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier? 
Kroppsligt kan jag inte påstå att den har påverkat mig speciellt mycket. Det är mer psykiskt isf, oron och osäkerheten är väldigt stressande och påfrestande. 
Det är väldigt jobbigt att jag inte kan träffa min familj (som bor på fastlandet) öht. Dom kan inte åka hit och vi kan inte åka till dom. 
Träffar inte alls vänner så mycket som förut och det är väldigt tråkigt. Som tur är kan barnen träffa och leka med sina kompisar i skolan och på fritids så som blir inte riktigt lika påverkade som jag blir. 
Mitt jobb innefattar att jag träffar en hel del människor. Där har vi fått ta väldigt mycket mer försiktighetsåtgärder än innan. Det gör det ibland väldigt svårt att utföra arbetet då vissa arbetsmoment innebär att vi måste stå ganska nära varandra. Vi var väldigt noga med smittskyddet redan innan men då av andra anledningar än Corona, men nu har vi blivit ännu mer noggranna. 
Jag har ett arbete som gör att jag inte kan jobba hemifrån så vi måste verkligen vara extra noga med att stanna hemma vid minsta lilla symptom och informerar även våra kunder att meddela oss om symptom eller smitta finns. 
Bortsätt från det har inte mitt arbete ändrats eller påverkats speciellt mycket av pandemin. 

Vad gör du om dagarna på din fritid i dessa tider?
Mycket tid spenderas hemma, ute i naturen eller hos mina hästar. 
Egentligen inte jätte stor skillnad mot innan bortsätt från att vi inte träffar lika mycket folk längre. 


✍️
Vart bor du och hur gammal är du?
Jag bor i Stockholm och är en 15 årig tjej.

Hur mår du?
Jag mår bra  bara att jag har blivit mycket mera trött och så och har inte haft covid-19. Jag är ganska trött på Corona men jag gör grejer som vanligt men försöker att inte åka iväg och träffa folk så mycket. Men i skolan så är det som vanligt. Och efter skolan så är det mest bara åka hem och vara hemma för de mesta del. Men träffat ju kompisar lite då och då. Men i skolan så gör det typ som vanligt vi har inte pratat så mycket om Covid 19 men lite. Jag är inte så orolig för Corona längre Är väldigt trött på de nu. Men är ändå väldigt rädd att alla i min närhet ska få det som är lite äldre eller är i risk grupp. Min skola är fortfarande öppen.


✍️
Vart i Sverige bor du och hur gammal är du?
Jag bor i Stockholm, Värmdö och är 23 år. 

Hur mår du? 
Jag mår bra och har inte haft Covid-19 vad jag vet om. 

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier? Utveckla gärna.
Coronapandemin har påverkat mig enormt. Framförallt när det gäller att träffa mina nära och kära. Det är jobbigt att inte få träffa vänner och familj som man vill. De flesta av mina vänner har aldrig träffat min son som jag fått under pandemin som nu är 8 månader och det tråkigaste är att min mormor och morfar endast har fått träffa sitt barnbarnsbarn 2 gånger och på avstånd. Dem har aldrig fått se han på nära håll förutom på bilder och inte fått hålla om honom. Dem som väntade 9 månader när min son va i magen på att en av livets stora höjdpunkter (som inte alla får uppleva) är att få träffa sitt barnbarnsbarn för första gången. På grund av den här pandemin så har den upplevelsen dels tagits ifrån dem. Det gör mig ledsen för deras skull. 
Det har även påverkat min jobbsituation. Jag har blivit varslad nu under min föräldraledighet. Det är inte direkt på grund av pandemin då dem hade dåligt med jobb sen innan, men pandemin har bidragit till att mitt företag inte fick in fler jobb som ledde till arbetsbrist. Jag är föräldraledig nu men vi får se efter min föräldraledighet hur pandemin påverkar mina chanser att söka nya jobb. 

Vad gör du om dagarna på din fritid i dessa tider? 
Myser hemma med min son på 8 månader och min sambo efter jobbet. Ibland träffar jag även min mamma och då försöker vi hitta på något roligt med min son. Min son är vår räddning i dessa tider. 


✍️
Var bor du och hur gammal är du?
Jag bor i Mariehamn på Åland. Jag är en 22årig tjej.

Hur mår du?
2. Jag mår ganska bra. Jag har inte haft Covid-19! 

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier?
Pandemin har påverkat mig på det sättet att jag jobbade med att undervisa hemifrån den första veckan som skolorna stängde fast , sedan förlorade jag mitt jobb under våren när det började.. Mina egna studier blev också på distans vilket inte alls var lyckat. Jag lyckades ändå hålla mig sysselsatt under sommaren trots att även sommarjobbet uteblev. Jag skulle ha varit i Piteå hela sommaren. Istället fick jag stalltjänst och tecknade ett "praktikavtal", som Ålands näringsliv tog fram för ungdomar och landskapet betalade ut lön efter sommaren.
Jag hade dock turen att få tillbaka mitt jobb i skolan till hösten och har även utökat min tjänst. Vi har dock restriktioner att hålla oss till i både skolan och på fritids. Tex har matsalen utökats, vi måste äta i olika matlag, eleverna måste gå in genom egna ingångar och får inte dela pennor mm. 

Det jag kan tycka är tyngst med pandemin är att vi som bor på Åland "sitter fast". Alla rederier har fått dra in på sina resurser (min mamma som jobbar på viking Line blev permitterad och sedan av med jobbet helt). Jag önskar så att jag kunde åka till Sverige en helg, men så behöver jag sitta en vecka i karantän när jag kommer hem (tidigare var det två), vilket inte är möjligt i samband med mitt jobb. 
Jag var en hel del till fasta Finland på tävlingar under sommaren vilket var väldigt skönt att komma bort lite! Men när pandemin ökade där igen så är risken för stor att åka dit också. Vi har det ändå ganska bra här på ön. 

Jag tycker sjukvården fungerar ganska bra också. En del av mina besök har ställts in men jag har alltid fått nya tider. På sjukhuset delar de ut munskydd när man kommer in och man får inte komma dit utan att ha bokad tid. 

Vad gör du på fritiden i dessa tider?
Jag har inte mycket fritid att skryta om, Men jag försöker att vara ute i naturen så mycket det bara går. Träna med hundarna. Det känns lite omotiverande att träna med hundarna då jag brukar sätta upp mål inför tävlingar. Men det är inte många inplanerade tävlingar och här på Åland har vi inte några alls. 


✍️
Var bor du och hur gammal är du?
Jag bor i Skåne, Ramlösa, är en 36 årig kvinna och blir 37 i början på januari.

Hur mår du?
Jag mår helt okej, inte va jag har konstaterat men tror jag och övriga familjemedlemmar fick det i början när det precis kommit, då det visade sig att min svärfar va en av de första som fick det här i Skåne. Symptomen jag hade va tung andning, feber, yrsel... En av döttrarna hade samma men tappade även smak o lukt men det fick hon tillbaka igen. 

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier?
Kroppsligt= viktökning 8 kg ( äter för man är uttråkad)
Umgänge= Där har pandemin förstört mest, att inte få träffa sina nära o kära när man vill som man gjorde innan är hemskt och frustrerande, min pappa bor 15 mil ifrån mig, att inte kunna åka till honom när jag vill har gett mig fruktansvärd ångest.  Inte kunna träffa vänner o ta den där promenaden o fikan man alltid gjorde innan. 

Jobb/studier= Arbetslös & sjukskriven sen 2018

Vad gör du på fritiden i dessa tider?
Jag försöker ta mig ut på dagliga promenader innan klockan 10, kan bli någon på eftermiddagen oxå men annars så tar jag hand om hemmet, mannen o barnen.

✍️
Vart i Sverige bor du och hur gammal är du?
Man på 32 år från Stockholm.

Hur mår du? 
Fysiskt mår jag bra. Dock är årstiden samt situationen psykiskt påfrestande 

Hur har denna coronapandemi påverkat dig både kroppsligt, umgänge och med jobb/studier?
Umgänget har ju gått ner avsevärt. Förut träffade man människor både på vardagar och helger. Nu är de knappt något alls. Tidigare var de också att man åt ute, träffade människor i arbetet osv.
 
Vad gör du om dagarna på din fritid i dessa tider?
Ute och går eller så får man passa på med julbak, matlagning, film osv. Lite hemmafix också.


Tack till alla som ställde upp på denna intervju. Ta hand om er där ute, tillsammans tar vi oss igenom denna pandemi 👊


Allmänt, Q & A | #intervju, #pandemi | |
Upp