Sambos

Ett betalt samarbete med Enkla Avtal

Är det dags att ta klivet att bli sambos på riktigt? Flytta ihop med din älskade och bygga upp ett liv tillsammans med allt vad det innebär. Har ni koll på att det faktiskt finns en lag på att om ni flyttar in i ett gemensamt boende så träder sambolagen in som säger att om ni går skilda vägar så har båda rätt att få hälften av pengarna av ert boende oavsett vem av er som faktisk köpte ert boende. Kanske låter det orättvist? Detta gäller inte om du flyttade in i din sambos lägenhet utan bara om ni flyttade samtidigt till ett gemensamt boende. Men det finns faktiskt saker man kan göra för att inte sambolagen ska gälla så här, då får man skriva ett samboavtal er emellan där ni kommer överens om vad som händer med ert gemensamma boende om ni skulle separera. Det kan ske med eller utan vittnen och det behöver heller inte registreras som det gör när man skriver ett äktenskapsförord.


Om inte ett samboavtal er emellan finns så träder sambolagen in och då är det 50/50 på både boendet och det som finns i det gemensamma hemmet som gäller så det är alltid bra att skriva ett samboavtal för oavsett om man känner här och nu att det kommer att vara ni föralltid så kan det faktiskt ske saker som gör att ni av någon anledning separerar. Kanske är det du som faktiskt betalade för hela bostaden medan din sambo inte gick in med ett enda öre och då är det inte mer än rätt att du ska få boendet, fast där är det ju upp till var och en, kanske har ni gjort upp någonting er emellan, ja men skriv då ett avtal så att det finns på papper.

Sambolagen gäller inte för er som bor tillsammans med en kompis utan det gäller bara för kärlekspar, och samboavtalet kan påverka 50/50 delningen, om inget avtal finns då är det sambolagen som gäller thats it.

Kanske låter det krångligt? Men det är inte så krångligt och det är så skönt att ha om det faktiskt skulle hända er någonting.
Allmänt | |
Upp