Afrika förändrade mig

För tre år sedan ungefär så åkte jag på mitt livs resa. En resa jag drömt om sedan jag tittade på Lejonkungen för första gången. Jag ville se Afrika, jag ville se de vilda djuren på sin rätta plats och tills slut var resan bokad. 

En resa som tog mig runt i hela Tanzania bland de vilda djuren hela dagarna. Där och då förändrades jag och kände en oerhörd tacksamhet. En tacksamhet över att ha tak över huvudet, att ha rinnande vatten i kranen och kunna duscha varje dag, dricka vattnet direkt ur kranen, kunna sätta mig på en toalett och framförallt känna mig ren och även rätt trygg. Även om jag kände mig trygg ute på savannen med beväpnade vakter de dagar man bodde i tält och inte på hotell. Tänk er att bo där lejon och zebror klampar precis utanför tältet vilket jag fick uppleva på nätterna. Det var bland de bästa och mest surrealistiska jag upplevt. I flera timmar låg jag där och lyssnade med ett stort leende . 


Det gick inte att duscha. Eller jo om man skopade det knappt rinnande vattnet med händerna. Kroppen gick att tvätta, ja någorlunda. Men håret fick vara skitit hela veckan. 

Vi var ute i det vilda hela dagarna i en bil utan AC, det var varmt och det var oerhört dammigt så varje kväll snöt man sig och var helt svart i näsan. Ibland fanns det toalettsitsar att sitta på när man gick på toa, ibland var det bara ett hål i marken. Värmen var brutal och det enda vattnet vi drack kom från bergen i Kilimanjaro. Det var iskallt vilket behövdes eftersom att bilen var så varm och där satt vi i åtta timmar per dag och längtade efter asfalt på vägarna för det är rejält skumpigt på sandvägarna. Kroppen värkte ibland av allt hoppande men man var så tagen av allt som hände runt om så värken glömde man snabbt bort. 


Att se dessa djur i det vilda. Helt fria så som dom ska vara, i sitt rätta element var som en dröm. Jag kunde inte fatta allt jag såg och djur var det överallt så man satt inte och tittade på en tom savann, tvärtom. Efter var femte sekund var det nya djur. Så många lejon, så många flodhästar, antiloper, elefanter, gnuer, timon och pumpa, vildhundar, hyenor, apor, ormar, flamingos, strutsar, zebror, krokodiler, och tyvärr också en skräckupplevelse med tse tse flugor. Det enda djuret som var svårfotad var noshörning med sin bebis. Jag såg dem genom kikare men inte mer än så. 


Jag fick lära mig afrikansk dans och jag dansade på för fullt i hettan medan svetten bara rann. Några gånger höll jag på att tuppa av men jag kunde inte sluta, det var så himla roligt. Att se glädjen och undervisningen för barnen i masajbyn var fantastiskt. Hur de fick lära sig saker och vilken skillnad på klassrum. Här fick barnen stå ihopträngda, två bänkar fanns, en liten sittbänk för de allra minsta. När masajerna visade upp deras hem med trånga gångar och ett mörker som gjorde att man inte såg vad man möttes av, man kände sig fram undrade man, Tänk om där inne var en skorpion eller en orm. Är jag blind? .. Jag såg verkligen ingenting. Deras hem var små, trånga och gjord på bland annat elefantspillning. Men det luktade inte illa. Vilka kontraster. Idag är jag tacksam för min lilla lägenhet och den standarden som finns i den. Jäkla lyxlägenhet. Och att kunna tvätta håret. Afrika förändrade mig. Som människa. Alla resor jag gjort har förändrat mig i både kunskap, minnen och kärlek till världen, till livet på ett eller annat sätt. För mig är dom resor jag älskar att göra speciella men det land som förändrade mig mest, det var nog Tanzania. Där växte jag oerhört mycket i mig själv som människa. Jag var en annan människa när jag kom hem och hur Tanzania satte sig i mitt hjärta och i mina minnen i resten av mitt liv. Så mycket jag sett där. Tack. Tack fantastiska Tanzania. Tack. 
Allmänt | |
Upp