Minnen från söder

I går när det var kalas inne i stan så passade jag på att ta med Albert på en liten promenad i mina gamla hemkvarter, jag log för mig själv när minnen dök upp från min barndom. När jag cyklade på min rostfärgade cykel till Tantolunden själv, jag älskade att bege mig ut och cykla tidigt på morgonen innan alla hade vaknat. Det blev för det mesta samma runda. Min cykel gnislade en aning när man trampade på pedalerna men jag var så glad över den här cykeln som min mamma och jag åkte och köpte hos en privatperson i Årsta någonstans i början av 90-talet. En begagnad cykel som var den vackraste jag sett med en historia. 

Mycket är sig likt, systembolaget ligger kvar som det alltid har gjort, skillnaden nu är att man kan plocka sitt vin och öl själv och betala i kassan. Så var det inte när jag va liten. Min skola ser likadan ut, skolgården har ändrats en aning, allt ser så mycket mindre ut än vad jag minns. Så är det väl med allt, allt uppfatta större när man är liten. 
Jag är uppvuxen på tre ställen på söder, först var det wolmar yxkullsgatan (Mariatorget), herregud vad länge sedan det känns som men ändå inte då jag minns en hel del. Sen bodde vi ett tag på Fatburs Brunnsgata (Medborgarplatsen) och till sist hamnade vi på Sköldgatan (Ringvägen). 

Jag vet att jag tjatar extremt mycket om att vara rädd om tiden, att säga saker till människor innan det är för sent, att inte ta något eller någon för givet och att alltid alltid alltid följa sitt hjärta för hjärtat leder oftast dig på rätt väg. Jag förlorade min mamma på någon sekund. Ena stunden var hon där, levande, skrattade med sitt klingande skratt (som jag hör nu när jag skrattar) hon kramade om mig, pussade mig på kinden. Det sista jag hör från henne är hennes skratt. En halvtimme senare försvinner hon. Då är hon någonstans mellan liv och död i fyra dagar. Jag får aldrig mer se henne levande bara hålla i en livlös hand. Jag tog henne för givet för att hon alltid hade varit där, det fanns alltid ett sen. Men det gör det inte. Livet kan ändras på bara en sekund. Så ta till vara på varenda ögonblick, ta till vara på varenda sekund av livet. Man kan inte ge för mycket kärlek i ord och i handlingar. 


Allmänt | |
Upp