Ta inga onödiga lån

Ekonomi är något som intresserar mig väldigt mycket och det är något jag stöter på även i mitt arbete. Det är ett känsligt ämne men även så viktigt att ta upp. Det är tråkigt att se hur folk tänker kring pengar, hur de sätter sig i så jävla onödiga skulder, hur de prioriterar och hur de näst intill skiter i om de hamnar hos kronofogden. Där vill man inte hamna, jag är själv inte hos kronofogden men jag får ta samtal dit rörande mina huvudmän ibland. Det är inte bara pga det ekonomiska man inte vill hamna där, vissa arbeten som tex mitt kräver att man har ett "rent brotts och även kronofogdsregister".

Eller när människor tar dyra lån för "skitsaker". De enda lånen jag tycker är okej att ta är bolån och studielån. Jag tycker att man ska hålla sig till det och spara till det andra, "skitsakerna". Och ja, visst kan det hända saker i ens liv som gör att man kanske blir tvungen att ta något annat lån. Absolut. Men att ta lån för att åka ut och resa, köpa en dyr väska, göra skönhetsingrepp, bygga upp en "livsstil man inte har råd med". Don't. 

Lån betyder räntor. Och istället för att den där dyra väskan kostar 20.000 så med lånet du kanske tog kostar väskan nu 30.000. Alltså är det 10.000 kronor du bara kastar i sjön istället för att spara till 20.000 och låta väskan kosta så mycket. Det du lånar, det vill någon ha ränta på för att låna ut till dig. Ligg aldrig minus på kontot utan bygg upp en buffert och kanske ha tex fler konton? Ett för räkningar, ett för mat, ett för shopping (ge dig själv månadspeng) ett för resor, ett för akuta saker såsom tandläkaravgift, veterinärskostnader, m.m. Betala alltid räkningar i tid, lägg alltid över mer på räkningskontot, räkna ihop vad du har i månaden och lägg kanske över en tusenlapp mer. Lev inte över dina tillgångar för en dag får du sota för det och det är inte kul. Du behöver kanske inte ha den där dyra väskan, eller köpa en ny garderob varje månad. Spara till det du vill ha så kommer du även att uppskatta det med. Lär dina barn om hur viktigt det är med ekonomi och att betala räkningar i tid. 

Jag var 18 år när vi skulle åka till Dominikanska Republiken, min första resa som jag skulle betala helt själv. Jag sparade i ett helt år för den resan, jag hade köpstopp under ett år och jag minns att jag tyckte att det var jättekul och det gick faktiskt bättre än vad jag trodde. Dessutom hittade jag massor av oanvända kläder i garderoben som jag nu hade all tid i världen att använda istället för att hela tiden köpa nytt. Har du svårt med att "komma ihåg" att betala räkningar eller något, sätt de på autogiro och ha det där räkningskontot jag nämnde här uppe, och ligg alltid plus på det. Det är skitkul att se hur de växer. 

Saker blir dyrare med lån. Den där billiga resan blir inte billig med lån. Den blir så billig när du sparar till den. 

| #lyxfällan, #ta inga onödiga lån | |
Upp