oktober-nov 2022

Yes jag lyckadesÂ đŸ€©đŸ„ł

Jag stÀngde precis ner min kÀra dator och uppnÄdde mitt dagliga mÄl. Jag skrev tio sidor pÄ min bok. AlltsÄ tio a4 sidor som blir tjugofem boksidor. Jag Àr sÄ stolt över mig sjÀlv, jag satte ett mÄl och jag klarade det.

Jag Àlskar att skriva och försvinner lite i boken nÀr jag vÀl börjar skriva. I dag var det en sÄn dag jag kunde bara skriva pÄ. Okej ett och annat jobbmejl och jobbsamtal dÀrimellan men annars kunde jag fokusera. Vid lunchtid skrev en tjejkompis och frÄgade om jag ville ut och gÄ en stund med hon och hennes hund vilket var sÄ skönt. Albert kom hit i morse sÄ vi gick gladeligen pÄ promenad. Jag behövde dessutom en liten paus för jag blir sÄ otroligt fokuserad och kan sitta hela dagar annars och bara skriva. Jag vill fÄ boken klar och dÄ gÀller det att lÀgga ner lite tid. Bokförlaget jag troligen kommer att skicka in min bok till krÀver minst 100 a4 sidor pÄ boken sÄ det Àr lite jobb kvar.

Men om jag lyckas skriva tio a4 sidor nÄgra dagar i veckan nu sÄ dröjer det inte lÀnge tills den faktiskt blir klar. TÀnk om jag snart har en fÀrdig bok, med titel och bokomslag och att ni faktiskt kan köpa min första bok. Fyfan vad jag Àlskar att skriva. Det Àr topp tre av det bÀsta jag vet. Fan Nicki, detta grejar du. MÄste peppa mig sjÀlv lite.

Varje rad Àr en rad nÀrmare mÄlet.

Har ni haft en bra mÄndag hittills? Jag hoppas att ni har haft det. Min har varit toppen. Och idag Àr det kladdkakan dag ocksÄ. Och sjÀlvklart kommer det att Àtas kladdkaka med grÀdde idag. BÀsta efterrÀtten. Till middag Àr jag sugen pÄ pannkakor. Jag Àr fortfarande i en period dÀr jag Àr riktigt sugen pÄ mat som man Ät mycket av nÀr man var liten, haha.

I gÄr bjöd jag min kille pÄ torsk i ugn med potatis och ta i trÀ sÄ lyckades jag laga en god middag. Det Àr inte ofta det hÀnder. Den blev riktigt god.

 

Jag slĂ€nger upp en gammal bild frĂ„n en Greklandresa i tre veckor. Jag Ă€lskar att öluffa i Grekland och har ni Ă€nnu inte gjort det sĂ„ rĂ„der jag er verkligen till att göra det. Det var bland det bĂ€sta jag gjort i hela mitt liv. Grekland Ă€r den plats förutom Italien som jag vill se mer av. Bilden Ă€r tagen pĂ„ ön Ios, ja jag vet. Partyön deluxecmen vi var dĂ€r i september och dĂ„ var det mycket lugnare. Älskade vĂ„rt hotell som heter Galaxy. Tips om ni ska Ă„ka dit.

Har ni nĂ„got tips pĂ„ öar i Grekland? Jag har besökt Zakynthos, Aten, Paros, Naxos Antiparos, Ios, Mykonos och Santorini (Santorini fem gĂ„nger, bĂ€sta ön) đŸ„°

7 november, 2022Nikys LĂ€mna en kommentar

En magisk frukost vid havetđŸ„°

Det var en vacker morgon jag vaknade upp till i morse, himlen var blÄ och solens strÄlar vÀrmde mig. Jag Àlskar att överraska och hitta pÄ saker sÄ jag packade en ryggsÀck fylld med mackor med skinka och ost, jag kokade kaffe till min pojkvÀn och gjorde varm choklad till mig sjÀlv, sedan tog vi bilen som vi lÄnade frÄn i gÄr och Äkte ut till havet och Ät frukost. Det var sÄ gott att Àta dÀr och ha utsikt över ett glittrande men dock blÄsigt hav. Det var lite kyliga vindar men det gjorde ingenting. Jag njöt för fullt och allt smakade sÄ gott. Det var en morgon helt i min smak. Jag kunde inte sluta drömma om att nÄgon gÄng ha ett hus med en sÄn hÀr utsikt frÄn sovrummet varje dag.

I gÄr kvÀll bjöd min pojkvÀn min familj pÄ middag, det blev thaikyckling och ris och alla blev imponerad över hur duktig han Àr i köket och hur bortskÀmd jag Àr med god mat. Vi hade en vÀldigt trevlig kvÀll. Vi brukar försöka att ses (svÄrt att fÄ ihop det med alla mina syskon, men en kom pÄ middag iaf) under alla helgona helgen. Vi hade tidigare pÄ eftermiddagen tÀnt ljus för min mamma och Àtit pepparkakor och varm choklad som kyrkan bjöd pÄ. Det blev en bra dag fast den var tung. Allt blir sÄ himla pÄmint. En person kommer alltid att fattas oss.

SÄ helgen har varit otroligt bra ÀndÄ. Efter frukosten i morse tog jag en mysig promenad med min styvmor, hon Àr sÄ himla underbar, jag Àr sÄ glad över att hon och hennes son (min styvbror) finns i vÄra liv.

Resten av kvĂ€llen blir mys i soffan framför dokumentĂ€ren ” surviving a serial killer”.

Jag hoppas att ni ocksÄ har haft en bra helg.

 

6 november, 2022Nikys LĂ€mna en kommentar

Att det ska vara sĂ„ svĂ„rt med kommunikation
 đŸ€·

Nu ska vi ta upp ett av mina favoritĂ€mnen. Beteenden hos mĂ€nniskor. Att möta pĂ„, (okej jag ska inte anvĂ€nda mig av ”grova ord”), mĂ€nniskor som inte kan bete sig hĂ€nder titt som tĂ€tt och gör mig mörkrĂ€dd. Vuxna mĂ€nniskor som beter sig som barn som inte har lĂ€rt sig hur man pratar och skriver till andra mĂ€nniskor, dĂ€r en vuxen inte har avbrutit och sagt till. Men vuxna mĂ€nniskor dĂ„? De borde vĂ€l Ă€ndĂ„ ha lĂ€rt sig hur man beter sig?

de som pÄ ett eller annat sÀtt beter sig fruktansvÀrt, kallar mÀnniskor för ditten och datten, som skriker, som agerar aggressivt, vÄldsamt m.m. Ibland vill man bara gÄ ner pÄ deras nivÄ, kalla dom nÄgot fult tillbaka, skrika tillbaka, skriva nÄgot elakt men jag brukar alltid ta nÄgra djupa andetag och sen behÄlla mig som person, hur jag vill vara och hur jag framförallt vill bete mig i situationer som gör en kanske bÄde arg och ledsen. För ger du tillbaka med samma mynt, ja dÄ beter du dig lika illa som dessa mÀnniskor. Visst Àr det frustrerande men att fortsÀtta vara du i alla situationer gör mer för dig Àn vad du tror. Va aldrig elak tillbaka mot elaka mÀnniskor.

Har du dessutom barn mÄste du vara en förebild och visa hur man faktiskt ska bete sig. Barn hÀrmar och apar efter vuxnas beteenden. Och framförallt ser och hör dom mer Àn vad man tror.

Ord och handlingar stannar kvar kroppsligt och mentalt sÄ var alltid en snÀll mÀnniska, oavsett hur illa nÄgon annan behandlar dig.

Att det ska vara sĂ„ svĂ„rt att bete sig pĂ„ ett sjysst sĂ€tt
 Jag fattar inte det. SĂ„dana mĂ€nniskor gör att skoltiden gör sig pĂ„mind och jag undviker dessa typer av personer, jag kĂ€nner mig helt enkelt inte bekvĂ€m och inget jag vill ha i mitt liv.

Man ser bara hur mÀnniskor beter sig vid sina skÀrmar. Senast i dag var det nÄgon som la upp en lÀgenhet för uthyrning pÄ Facebook , och nÀr man lÀste kommentarerna, herregud. Att folk orkar betesig som svin rent ut sagt.

Kommunikation Àr ju ett av det viktigaste som finns i alla relationer man har. Det Àr verkligen en av pelarna som bygger upp bÄde relationer inom familj, vÀnskap, jobb och kÀrlek. Hur fungerar relationer utan bra kommunikation? Det fungerar inte alls bra och hur kul Àr det?

Hur har ni det i eran relation? Och hur hanterar du ditt eget beteende i konflikter?

VÀgen till bra kommunikation Àr att lyssna, prata vÀnligt, visa att man lyssnar med hela kroppen, inte prata i mun pÄ varandra, ha en bra nivÄ (inget gap och skrik) utstrÄlning, att inte kalla nÄgon för fula saker.

I min familj, vi Àr rÀtt mÄnga och nÀr vi pratar om lite jobbigare saker sÄ brukar vi anvÀnda oss av en liten stressboll, den som har stressbollen fÄr prata, de andra lyssnar och Àr tysta, sen fÄr man rÀcka upp handen om man vill ha stressbollen för att sÀga sitt vilket fungerar alldeles utmÀrkt. NÀr man Àr ca 8 personer i en familj sÄ blir det lÀtt hÀnt att alla vill sÀga sitt, men hur bra fungerar det nÀr alla pratar i mun? Ingen hör vad den andra sÀger. Att anvÀnda en boll gör att vi alla lyssnar, vi alla fÄr sÀga sitt och vi för en bra dialog oss emellan. SÄ det Àr ett jÀttetips, för som sagt, en bra kommunikation Àr otroligt viktigt.

Kanske nÄgot som borde pratas mer om i skolan? LÀra mÀnniskor vikten av bra kommunikation. Och vad bra kommunikation Àr och hur man faktiskt beter sig mot sin omgivning.

4 november, 2022Nikys LĂ€mna en kommentar

Utmaningar

Den hÀr veckan bara rusade förbi, nytt jobb, nya uppdrag och ett uppdrag som verkligen löste sig till det bÀsta för en mÀnniska. Oj vad vi har jobbat med det hÀr uppdraget och Àntligen blir det ett lyckligt slut, fan vad glad jag Àr för personens skull. Ibland mÄste man besöka botten för att ta sig upp.

Det Ă€r inte nĂ€r man ”hĂ„ller i silverskeden” som man ”vĂ€xer” som mĂ€nniska. Det Ă€r nĂ€r saker och ting blir svĂ„rt pĂ„ olika sĂ€tt som man har tvĂ„ val, att antingen ge upp eller att kĂ€mpa pĂ„ och hitta olika lösningar.

Jag tog mig an ett vĂ€ldigt svĂ„rt uppdrag pĂ„ mitt jobb för ca ett Ă„r sedan nĂ€r jag var ny och det har lĂ€rt mig otroligt mycket. SĂ„ var det nĂ€r jag jobbade inom hemtjĂ€nsten med, jag ville ha de svĂ„raste ”kunderna” för jag Ă€r en person som gillar utmaningar.

Fredagen kunde inte börja bĂ€ttre, förutom lite jobb i morse sĂ„ har jag klippt och trimmat Albert, han Ă€r vĂ€ldigt kortklippt nu vilket han behövde bli, sen Ă€r han nyduschad och fönad och luktar sĂ„ gott det lilla livet. Han Ă„ker snart till sin husse och jag ska publicera och Ă€ven förbereda lite inlĂ€gg hĂ€r pĂ„ bloggen i eftermiddag. I helgen blir det kyrkogĂ„rden för att hĂ€lsa pĂ„ mamma, ett mĂ„ste pĂ„ alla helgona. Det Ă€r sĂ„ vackert dĂ€r dĂ„. Jag brukar alltid sitta vid hennes sten och spela lĂ„ten ”du och jag” med Ken Ring men i helgen lĂ€r det vara sĂ„ mycket folk dĂ€r sĂ„ det blir bara att tĂ€nda lite ljus. Sen blir det mys med familjen.

Vi hörs om en stund igen.

 

 

4 november, 2022Nikys LĂ€mna en kommentar

Uska pÄ ett demensboende

Jag har alltid haft ett stort intresse för mÀnniskor, problemlösningar och beteenden sÄ lÀnge jag kan minnas och ett av mina stora mÄl var att jobba med beteendevetenskap eller psykologi av nÄgon form. Jag vill fÄ mÀnniskor att mÄ bra helt enkelt och hur man ska uppnÄ det. Men jag Àr ingen pluggmÀnniska, jag Àr en som en svamp istÀllet i praktiken, ser och duger in allt. SÄ uaka som Àr ca 1,5 Är var det enda jag orkade plugga till.

Jag sitter mycket och löser saker i mitt jobb genom mejl och telefon, jag Ă€r lite som ”en spindel i nĂ€tet”. Jag löser mycket, bollar ideer och kontaktar olika myndigheter. Ibland har jag möten fysiskt med olika myndigheter men oftast tas det via telefon och mejl. Jag Ă€lskar att ha mĂ„nga bollar i luften och löser problem bĂ€st nĂ€r ”saker kommer plötsligt”.

Jag har kvar mitt jobb men jag har Ă€ven tagit klivet ut som den undersköterska jag Ă€r och jobbar ibland pĂ„ ett Ă€ldreboende för demenssjuka vilket Ă€r fantastisk. Jag har jobbat inom Ă€ldreomsorgen i fem Ă„r och nu jobbar jag som sagt med mĂ€nniskor som har olika grader av demens. Jag vill jobba med mĂ€nniskor och jag Ă€r bra pĂ„ det jag gör. Jag Ă€r lyhörd som person, vĂ€ldigt lugn och mĂ„nga kĂ€nner en trygghet till mig. Albert har Ă€ven varit med pĂ„ boendet ett flertal gĂ„nger och jag Ă€lskar stunderna nĂ€r de boende kommer tillbaka till ”livet”i mötet med Albert som Ă€r min hund. Det vĂ€rmer sĂ„ otroligt mycket att se deras möten.

Jag har alltid haft det hÀr intresset för mÀnniskor men det var för ca nio Är sedan som jag bestÀmde mig. Det var en traumatisk hÀndelse som intrÀffade för en person som jag rÀddade livet pÄ. Att se honom pÄ stan sedan var otrolig, jag glömmer aldrig den kÀnslan. Jag hittade en allvarligt skadad man i trettio minusgrader mitt i natten och det var blod överallt, sÄ skadad, han blödde nÄgot enormt frÄn huvudet. Jag var sÄ fokuserad pÄ det jag skulle göra, sen kom ambulansen. Och en vecka senare sÄg jag honom.

I gĂ„r studerade jag de demenssjuka, hur viktigt det Ă€r med bĂ„de nĂ€rhet och trygghet. Att ha ett gosedjur, eller fĂ„ en kram. Att hitta balansen i hur man pratar, vad man gör för aktiviteter för att inte ”förminska”. Hur viktigt det Ă€r med massage, hur man gör mĂ„ltiderna pedagogiska. Det stĂ€llet jag jobbade pĂ„ i gĂ„r, alltsĂ„ wow. Helt otroligt och att lilla jag fĂ„r vara en del av det hĂ€r teamet. Lycka. Man ger mycket, men man fĂ„r otroligt mycket tillbaka.

Vilket vÀlkomnande.

 

 

 

2 november, 2022Nikys 1 kommentar

Happy halloween đŸ‘»

Jag lÀngtar sÄ mycket till morgondagen men nu Àr det mÄndag och jag fÄr ta till vara pÄ denna dag. Albert kom i morse som vanligt och vi har gÄtt en mysig lÄngpromenad mellan varven av att tvÀtta klÀder. Jag har min första jobbdag i morgon pÄ nya jobbet och dÄ vill jag att allt ska vara klart hemma för den hÀr veckan Àr full med saker att göra. Jag har redan tagit emot jobbsamtal frÄn lÀkare och hemtjÀnst i dag. Jag Àlskar verkligen att jobba med mÀnniskor och sjÀlvklart handlar mitt nya jobb om kontakt med mÀnniskor pÄ ett nytt sÀtt. Men okej, det fÄr ni höra mer om pÄ onsdag. Eller om jag hinner blogga i morgon kvÀll, beror pÄ om jag kan hÄlla mig eller inte.

 

Har ni haft en bra helg? Jag har haft en toppenhelg. I lördags Äkte jag till nÄgra av mina bÀsta vÀnner och fikade, det bjöds pÄ kladdkaka toppad med kÀrleksmumssmet och strössel, den var sÄ god, en storfavorit nÀr det kommer till bakverk sÄ jag var mer Àn nöjd. Jag lekte Àven med min lilla guddotter och hennes bror i nÄgra timmar innan vi gjorde sÀllskap till bussen och Äkte buss allihopa.

 

I gÄr mötte jag och killen upp mina vÀnner och tog en hÀrlig lÄngpromenad pÄ en mil, snackade om livet och avslutade med pizza till lunch. PÄ kvÀllen mötte vi upp dom igen för halloweenmys. Det bjöds pÄ biopopcorn, utomhusbio, lotter och sÄ fick man gÄ runt i för mig ett spöksagoland. De hade verkligen gjort det bra med spindelnÀt, gravar, massor av pumpor, lÀgereld m.m. Vi var dÀr i nÄgon timme, vann ingenting i lottdragningen men vi hade en supermysig kvÀll med halloweenkÀnsla. Fötterna var dock stelfrusna nÀr vi kom hem sÄ det Àr dags att leta upp vinterskorna. En heldag ute och jag somnade vÀldigt gott pÄ kvÀllen sen. FÄr se om det knackar pÄ nÄgra spöken ikvÀll. En lÄng halloweenhelg. Jag Àlskar högtider. Hoppas att ni har haft en fin helg. Jag tÀnkte blogga senare om relationer. SÄ vi hörs om en stund.


  

31 oktober, 2022Nikys LĂ€mna en kommentar

Drömjobb 😍

God morgon fredag đŸ€— mysiga, hĂ€rliga, underbara fredag. Jag hoppas att ni mina lĂ€sare mĂ„r bra. Jag mĂ„ste bara dela med mig av min bubbliga glĂ€dje i gĂ„r som slutade med att jag dansade runt med tĂ„rfyllda ögon av en sĂ„n fantastisk glĂ€dje som jag kĂ€nde i hela kroppen. Vilken kĂ€nsla. Jag vill inte berĂ€tta Ă€n vad det specifikt Ă€r men jag rodde in ett av mina drömjobb i gĂ„r. Jag gick lĂ€nge (sĂ€kert i flera mĂ„nader) och tĂ€nkte att det inte ens Ă€r nĂ„gon ide att skicka in ett mejl och frĂ„ga om min ide. Men sĂ„ gjorde jag det i gĂ„r, jag var helt instĂ€lld pĂ„ att ”tack Nicki men tyvĂ€rr” sĂ„ nĂ€r chefen ringde upp mig nĂ„gra timmar senare efter att jag skickade mejlet sĂ„ blev jag rĂ€tt chockad, vi pratade lite om mina erfarenheter och min ide, sen trodde jag att jag skulle fĂ„ höra att det Ă€ndĂ„ inte gick sĂ„klart. Men mitt anstĂ€llningspapper skrivs pĂ„ mĂ„ndag och pĂ„ tisdag börjar jag đŸ˜­đŸ˜±đŸ˜ dĂ„ kan jag berĂ€tta lite mer. Nu hoppas jag sjĂ€lvklart att inget hĂ€nder innan jag skriver papper men nĂ€r vi la pĂ„ i gĂ„r och jag bröt ihop av glĂ€djetĂ„rar och hoppade runt, den kĂ€nslan kommer jag leva pĂ„ lĂ€nge. Och Ă€nnu lĂ€ngre med att jag faktiskt vĂ„gade skicka in ett mejl, det vĂ€rsta som kunde hĂ€nda var att jag skulle fĂ„ ett nej och det var jag ju instĂ€lld pĂ„. Vilken livserfarenhet detta kommer att ge mig. Fan vad jag Ă€r pirrig över att berĂ€tta mer för er. Men tĂ€nk om dom ringer pĂ„ mĂ„ndag och sĂ€ger ”tyvĂ€rr Nicki”
 Äsh dumma tankar.. Jag mĂ„ste vĂ„ga kĂ€nna glĂ€dje, pĂ„ riktigt och jag mĂ„ste börja tro pĂ„ att jag faktiskt Ă€r grym, tro mer pĂ„ mig sjĂ€lv. Mmm lĂ€ttare sagt Ă€n gjort.. Nu blev det ett Ă€rligt inlĂ€gg hĂ€r.

Jag kan sĂ€ga att det blev firande Ă€ndĂ„ i gĂ„r 😉 jag kunde inte hĂ„lla mig till tisdag, om nĂ„got hĂ€nder fĂ„r jag leva pĂ„ denna glĂ€dje som jag kĂ€nner fram till dess. Vi firade med god mat och tĂ€nda ljus, jag Ă„t sushi och fried rice.

Jag fortsatte firandet i morse med choklad.. Eller det Ă€r nog mer för att jag har mens. Det dĂ€r jĂ€kla chokladsuget som kommer dĂ„. Haha! Men glĂ€djen jag kĂ€nner idag med Ă€r sĂ„ fantastisk. Jag kĂ€nner mig sĂ„ stolt över mig sjĂ€lv. PĂ„ tisdag Ă€r det klart, dĂ„ fĂ„r jag mitt anstĂ€llningspapper, jag vet redan om min lön, allt sĂ„nt Ă€r klart och vi var överens. Dom har inte ringt Ă€n om att det inte blir nĂ„got
 Nog om det nu sĂ„ hörs vi mer om det pĂ„ tisdag.

Jag vĂ„gar ju inte glĂ€djas fullt ut. Med nĂ„got, för jag om nĂ„gon vet hur fort det kan vĂ€nda. NĂ€r mamma lĂ„g pĂ„ civa och vi fick veta att hon skulle överleva sĂ„ kĂ€nde jag en total lĂ€ttnad och glĂ€dje, frĂ„n den rĂ€dsla jag kĂ€nde pga hennes olycka som ledde till att hon hamnade i koma. LĂ€karen var tvungen att upprepa sig fyra gĂ„nger för mig ”ja hon kommer att överleva, hon har bara hjĂ€rnskakning” jag tackade min skyddsĂ€ngel i himlen för att mamma snart skulle vakna upp, all rĂ€dsla jag kĂ€nde innan försvann, den bubbla jag levde i sprack och jag kĂ€nde hur jag kunde slappna av och andas igen. Jag grĂ„ter nĂ€r jag skriver detta för den smĂ€rtan Ă€r tung, jag lĂ€ngtade sĂ„ himla mycket till att fĂ„ prata med henne igen. Jag var sĂ„ förbannat tacksam över att mamma skulle överleva sin olycka dĂ€r hon försvann pĂ„ ett ögonblick. Dagen efter fick vi veta att hon var hjĂ€rndöd och det menas med att man Ă€r död, man lever endast pga massor av maskiner som hĂ„ller en vid liv, man Ă„terfĂ„r inte medvetandet igen. FrĂ„n total lycka till total sorg med andra ord. Efter det blir jag rĂ€dd över att kĂ€nna en lycka för det kĂ€nns som att sĂ„ fort jag gör det sĂ„ dras mattan under mina ben. Jag tar ingenting för givet, absolut ingenting. Jag vĂ„rdar det jag har och kĂ€nner en tacksamhet för minsta lilla. Jag Ă€r i stunden. Att jag vĂ„gar kĂ€nna den hĂ€r glĂ€djen jag kĂ€nner nu gör mig livrĂ€dd men samtidigt sĂ„ glad. TĂ€nk den lycka jag förmodligen kommer att kĂ€nna pĂ„ tisdag. Som jag lĂ€ngtar 🙏

 

28 oktober, 2022Nikys 2 kommentarer

Reportage om en fd intern pÄ ett hÀkte.

Cellen Àr lite kall. Bara genom att kolla runt i rummet ger en klaustrofobisk kÀnsla, det Àr litet, vÀldigt trÄngt. ca 3,5 kvm. Cellen Àr extremt trÄkig men det ska den vÀl vara, det ska inte vara kul att sitta inne, tvÀrtom. Det finns ett fönster med galler, tvÄ lampor, en större lampa i taket och en lite mindre vid sÀngen. SÀngen Àr inte stor, ca 60 cm bred, det gÄr knappt att vÀnda sig om. Ett skrivbord, en stol som sitter fast och ett badrum med en toalett och ett handfat i plÄt. Det Àr kallt att sÀtta sig pÄ sitsen. DÀr vill man gÀrna inte sitta lÀnge. En knapp vid handfatet gör att det kommer vatten men man reglerar sjÀlv inte vilken grad. Det enda du har Àr en tvÄl, tandborste och tandkrÀm.

Beroende pÄ om man har restriktioner eller om man har fulla restriktioner avgör om man fÄr ha tv och radio. Har du restriktioner sÄ fÄr du titta pÄ tv och lyssna pÄ radio. Allt beror pÄ vad det Àr för brott du sitter hÀktad för. Med fulla restriktioner fÄr du inte se pÄ tv eller lyssna pÄ radio.

Innan rÀttegÄng sitter du antingen med restriktioner eller med fulla restriktioner. Du Àr inlÄst i din lilla cell i tjugotre av dygnets tjugofyra timmar. En timme per dag har du möjlighet att komma ut pÄ rastgÄrden. RastgÄrden ligger pÄ taket, genom gallret ser du himlen, sen Àr du omringad av flera meter höga betongvÀggar. RastgÄrden Àr inte stor, uppskattningsvis runt 15*3 meter. Du fÄr luft, det Àr inte sÄ mycket mer Àn sÄ innan det Äterigen Àr dags att sitta inlÄst i cellen. Alla mÄltider sker Àven dÀr.

HÀr fÄr du enbart ha kontakt med din advokat och ha ett fritt samtal som ska vara godkÀnt. Du som tar emot samtalet mÄste godkÀnna att du vill ta emot det. Under hela samtalet sitter en kriminalvÄrdare med och lyssnar, du Àr pÄ högtalare. De öppnar Àven alla brev du skickar, frÄn bÄda hÄllen.

PÄ det första hÀktet sitter man i vÀntan pÄ rÀttegÄng i ungefÀr en mÄnad beroende pÄ. Din advokat kommer och besöker dig nÀr det Àr dags för förhör, det Àr Àven han som berÀttar för dig hur rÀttegÄngen sÄ smÄningom gÄr till, vilka frÄgor din advokat kommer att stÀlla, vilka frÄgor som Äklagaren kommer att stÀlla. Du blir förberedd och fÄr Àven ta del av bevisningen.

Vad gör man dÄ under sina tjugotre inspÀrrade timmar? Tittar pÄ tv, lyssnar pÄ radio, trÀnar, ibland kan Àven nÄgon ur kriminalvÄrdaren komma in och sitta och prata en liten stund.

 

Under rÀttegÄngen fÄr du sjÀlv bestÀmma vad du ska ha för klÀder pÄ dig, vissa vill ha vanliga klÀder medan andra vill ha kriminalvÄrdsklÀderna som bestÄr av underklÀder, gröna byxor, grön t-shirt och grön tjocktröja.

Till rÀttegÄngen Äker du i en vit kriminalvÄrdsbuss. Du Àr bojad med midjebÀlte och handbojor, du sitter fast pÄ ett sÀtt som gör att du inte kan ta upp dina hÀnder. Du blir ledd in till rÀttegÄngen med tvÄ vakter pÄ varsin sida. NÀr du vÀl Àr inne i salen tas handbojor bort. Vakterna stÄr bakom dig under rÀttegÄngen.

Om rÀttegÄngen sker under stÀngda dörrar Àr det bara en domare, fyra till sex nÀmndemÀn, en Äklagare, en advokat, en mÄlsÀgande och en tilltalad som fÄr medverka. Enbart vittnen fÄr Àven nÀrvara under deras egns förhör men mÄste sedan lÀmna salen. Inga andra Ähörare fÄr medverka. Om rÀttegÄngen sker bakom stÀngda dörrar sÄ kan ett fyrtiotal Ähörare medverka under rÀttegÄngen beroende pÄ vilken sal rÀttegÄngen hÄlls i.

I vÀntan pÄ dom sÄ Äker man till ett öppet hÀkte dÀr cellena i princip Àr som pÄ det första hÀktet. Men nu Àr du inte lÀngre inlÄst tjugotre timmar. Runt klockan Ätta vÀcks du pÄ morgonen och Àter en gemensam frukost med runt tio-femton andra intÀrner. Ni har ca fyrtiofem minuter pÄ er att Àta. MÄltiderna Àr ordentliga som man ska bli mÀtt pÄ och du Àter tre gÄnger om dagen, dÀrimellan fÄr du frukt.

 

Du blir inlÄst efter frukosten och vid elva fÄr du sedan ha fri tid dÀr du pÄ olika sÀtt kan aktivera dig, kanske genom att trÀna, spela kort, pyssla, vara i en snickeriverkstad, spela pingis eller se pÄ gemensam tv. HÀr fÄr du Àven möjlighet att jobba om du har det förtroendet för det. Du kan tex fÄ ha hand om tvÀtten och klÀderna, stÀda gÄngarna och i de gemensamma utrymmena, eller servera mat.

Du tjÀnar ca 11-13 kronor i timmen pÄ att arbeta.

Den gemensamma utegÄrden Àr Àven den annorlunda frÄn din isoleringstid pÄ första hÀktet. HÀr fÄr ni gemensamt vitsas ute, kanske spela basket, sitta och snacka pÄ bÀnkarna. GÄ promenader pÄ grÀs. Du ser Àven hÀr bara uppÄt. NÀr det sedan Àr dags att gÄ in blir man rÀknade och visiterade.

KriminalvÄrdarna gÄr igenom rummen en gÄng i veckan.

NÀr du sitter i hÀktet fÄr du ca Ättio kronor i veckan att handla nÄgot för i kiosken, dÀr kan du bland annat vÀlja pÄ Ahlgrens bilar, chips eller frimÀrken. Under corona tog hÀktena inte emot besök alls. Du kan Àven lÄna böcker och ljudböcker.

NĂ€r det Ă€r dags för att fĂ„ reda pĂ„ din dom kollas ditt mĂ„ende upp först. Döms du till mer Ă€n fyra Ă„rs fĂ€ngelse hamnar du i ”Kumlabunkern” i vĂ€ntan pĂ„ till vilket fĂ€ngelse du ska placeras till.

TyvĂ€rr sker det ibland förnedring frĂ„n vakternas hĂ„ll. NĂ„got annat som man kanske tror om hĂ€ktet Ă€r att det ska vara ”hotellkĂ€nsla” vilket inte alls stĂ€mmer. Man duschar Ă€ven sjĂ€lv och inte tillsammans med andra.

HÀktet Àr vÀldigt övervakat, Àven utegÄrden Àr övervakat. Det finns möjlighet att trÀffa en psykolog som kommer till cellen, man kan Àven fÄ sitta i grupp och prata med en prÀst eller föra samtal enskilt.

Att sitta isolerad i tjugotre timmar per dygn Àr vÀldigt Ängestladdat. Varje socialt sammanhang Àr viktigt. Bara att fÄ prata med en vakt i nÄgra minuter eller att fÄ komma till en öppen avdelning gör mycket för vÀlmÄendet. Det sociala Àr otroligt viktigt för den intagna.

Saker och ting kan vara olika beroende pÄ vad du sitter hÀktad för.

 

27 oktober, 2022Nikys LĂ€mna en kommentar

12 mysiga tips att göra pĂ„ höstenÂ đŸ„°đŸ‚

Hösten Ă€r nog den mysigaste mĂ„naden för mig. MĂ„nga blir deppiga sĂ„ hĂ€r Ă„rs och dĂ€rför tĂ€nkte jag att det Ă€r passande att göra ett inlĂ€gg om mysiga saker man kan göra pĂ„ hösten som kanske ger lite extra glĂ€dje i vardagen 🍂

1. UpptĂ€ck nya fik ☕

Att sitta och mysa inne pĂ„ ett cafe Ă€r verkligen höst för mig. Hösten Ă€r ett utmĂ€rkt sĂ€tt att leta efter nya guldklimpar. Varför inte ta en lĂ„ngpromenad en gĂ„ng varannan vecka och gĂ„ in pĂ„ ett cafe. I Gamla Stan finns mĂ€ngder med mysiga cafeer. Även pĂ„ södermalm sĂ„ finns det en hel del. Vivels cafe pĂ„ RingvĂ€gen kanske inte har den mest mysigaste stĂ€mningen, men de har god fika. Man fĂ„r Ă€ven ha med sig sin hund in pĂ„ cafet. Har ni nĂ„got favoritcafe som ni kan tipsa om? Jag Ă€lskar att fika.

2. Ta en promenad pĂ„ en kyrkogĂ„rd đŸ€

Det kanske lÄter bissart att gÄ omkring pÄ en kyrkogÄrd men det Àr en vÀldigt fridfull plats som Àr otroligt vacker pÄ hösten. Under alla helgons Àr det upptÀnt med massor av ljus sÄ ett besök dit nÀr mörkret faller Àr ett tips.

3. Baka kakor đŸȘ

Man vet inte nĂ€r man fĂ„r ovĂ€ntat besök sĂ„ varför inte baka massor av goda cookies att fylla i en burk. Det Ă€r bĂ„de sĂ„ gott och lĂ€tt att baka. Har ni nĂ„gon favoritkaka? Jag Ă€r inte jĂ€tteförtjust i kakor men nĂ„gra har fastnat, speciellt marabou oreo filled som du Ă€ven ska vĂ€rma lite. Dom Ă€r sjukt goda. Ja jag kan erkĂ€nna att jag Ă„t upp ett helt paket nĂ€r jag provade dom
 🙈

4. Skapa en dörrkrans 🍂

Har ni gjort en krans nÄgon gÄng? Inte jag heller men det Àr sÀkert jÀttekul att göra. VÄga testa nÄgot ni aldrig gjort tidigare. Kanske dreja?

5. Gör en koja đŸ„°

Varför inte anvĂ€nd din lekfulla sida och bygg en mysig koja för dig och din partner. Ha lite ljusslingor och massor av mysiga kuddar och filtar och bara rĂ„ om varandra ❀

6. Besök Drottningholm 🍁

Jag hade aldrig tidigare varit pÄ Drottningholm pÄ hösten. Jag missade nÄgonting. Det Àr hur vackert som helst dÀr med alla höstfÀrger. Ta med sittunderlag, nÄgon tjock filt, varm choklad i en termos och mys pÄ en bÀnk. Njut av den sagolika naturen.

7. GĂ„ pĂ„ spa 👙

Kontrasten mellan vÀrme och kyla Àr underbar. Jag Àlskade att ligga i min dÄvarande bubbelkopp pÄ bÄde hösten och vintern. Men nu fÄr jag gÄ pÄ spa för att uppleva detta. MÄnga spastÀllen har utomhuspool som Àr uppvÀrmda. Glöm inte badklÀderna!

8. GĂ„ pĂ„ höstmarknader đŸ€—đŸ‚

Varför inte googla upp nÄgra mysiga höstmarknader att gÄ pÄ. Finns massor.

9. LĂ€r dig att göra den perfekta koppen varm choklad â˜•đŸ€€

Varför inte ha en varm chokladkvÀll. LÀr dig att göra den perfekta koppen. Vilken choklad, hur mycket. Marsmallows, chokladbitar i, vilken grÀdde. Mums.

10. LĂ€r dig en ny matrĂ€tt 🍣

PÄ hösten spenderar man mycket tid hemma. Varför inte ta tillfÀllet i akt och bli proffs pÄ en ny matrÀtt. Jag Àr sÄ sugen pÄ att lÀra mig att göra sushi.

11. Skapa en mysig stĂ€mning hemma đŸ•Żïž

TÀnd en massa ljus, sÀtt pÄ en brasa, har du ingen sÄ anvÀnd Youtube. Ljudet av en brasa Àr bland de mysigaste som finns. Och ljus över lag gör att hemmet blir lite extra mysigt.

12. Roadtrip 🚗

Köp med lite mat, godis, ta med filtar och Ă„k pĂ„ en mysig roadtrip tillsammans. Stanna till vid en sjö, snacka. Kom hemifrĂ„n. Byt miljö đŸ„°

 

 

 

25 oktober, 2022Nikys LĂ€mna en kommentar

 

AllmÀnt | |
Upp